ruske suciastky

Jan Kral kral@fortech.cz
Pátek Červen 9 12:54:41 CEST 2006


Presne tak, byly to v podstate obrazovky s dlouhym dosvitem a v pripade, ze nasledny paprsek zasvitil na misto kam svitil v predchazejicim behu s jinou intenzitou, tak na vystupu byl signal umerny rozdilu techto intenzit. Tazatel konstatuje ze to nema vychylovaci desticky, ale jak pisete byly u toho vychylovaci civky, kterymi se to honilo po spirale. Docela fuska byla nastavit to vychylovani tak, aby to behalo pokazde po stejne stope, protoze kdyby to melo jit jinudy, tak by to jaksi ztracelo smysl.
A protoze to snimalo rozdilovy signal po cele plose, tak tam byla prave ta snimaci sitka, na ktere se objevoval rozdilovy siganl.

JK


V ruských radarech P12 (metrové pásmo, cca 150MHz) se používaly zvláštní paměťové obrazovky, kterým se říkalo "potenciáloskop". Na stínítku svítila zelená spirálová stopa. Tuším že uprostřed byl nějaký vývod signálu, malý konektor něco jako BNC, ale menší se závitem. Ale byly tam vychylovací cívky. Sloužilo to jako analogová paměť pro vymazání odrazů od pozemních nepohyblivých cílů a při správném seřízení to fungovalo velice dobře. Průměr stínítka byl asi 200mm.
V P15 (dm pásmo) byl jako první stupeň přijímače elektronka typu  "permaktron" (zesilovač s postupnou vlnou), asi 400mm dlouhá skleněná trubka, průměr cca 20mm, ale to taky asi nebude ono.
Pošlete fotku, možná to uhodneme.
AZE

Snimacia elektronka to asi nebude (co by to robilo v radare...) asi to bude fotonasobic... lenze... ma to wenheltov valec, ostriacie elektrody a ziadne vychylovacie dosticky. Kedze uz mam k dispozicii digi fotak poslem fotky. Inak je to ЛН 5. Kdesi na nete som to nasiel zaradene medzi rontgentkami...


Další informace o konferenci Hw-list