DSP audio filtr na PocketPC či DSP?

Vojtěch Bubník bubnikv@seznam.cz
Pondělí Duben 11 08:54:43 CEST 2005


Dobrý den. 

Rád bych vytvořil HW a SW zařízení pro filtrování NF signálu z krátkovlnného zařízení, zobrazení frekvenčního spektra (vodopád) a dekódování několika digitálních módů v kapesním provedení tak, aby se dalo zabalit do báglu na cesty. Rád bych, aby celé zařízení bylo snadno reprodukovatelné amatérem, popřípadě aby bylo možné (cenově snesitelné) vyrobit pouze pár kusů, třeba jako stavebnice.

Jako terminál bych použil nějaké Pocket PC či Palm. Jsou poměrně levné, dají se použít i jinak, mají pěkný display a dnes i poměrně veliký výpočetní výkon. Většina nových výkonějších PocketPC je osazena procesory XScale ~400Mhz. První jednodušší řešení spočívá ve využití vnitřního DA a AD převodníku a naprogramování všeho DSP na hlavním procesoru PocketPC. Druhou možností je přenechání samplování a výpočtů DSP modulu. Třetí možností je něco mezi, třeba samplování a předzpracování vně, dopočítání na PocketPC.

Zajímal jsem se o DSP kity. Pro uvedený účel stačí jednodušší, slabší a starší DSP, třeba klasika řady C50 od TI. Do 150 dolarů jsem našel pouze výukový kit od TI, pak nový kit od TI s procesorem OMAP, což je jistě dampingová cena, a nakonec DSP kit, který je ekvivalentní už vyběhlému EZ-kitu od Analog Devices  - http://www.kk7p.com/kdsp10.html . Pro poslední kit existuje implementace audio filtrů a vodopádu, samotný modul s DSP a procesorem je za 100 dolarů plus poštovné. Existuje levnější řešení? Dají se nějaké jednodušší DSP procesory včetně kompatibilního kodeku koupit v Čechách v kusovém množství? Nebojím se SMD, ale BGA doma opravdu neosadím.

Valná většina dnešních PocketPC zařízení má sice AD a DA převodník, ale nemá vyveden MIC konektor. Přece jen pokud požaduji reprodukovatelnost zařízení, tak rýpání v mrňavém zařízení a vmačknutí konektoru tam, kam se už nemůže vejít, nepovažuji za reprodukovatelnou konstrukci. Takže zbývá možnost připojení externího AD převodníku. Stačil by mi 16 bitový, tak 28ksamplů/sec.

Otázka je:

1) Stihne XScale na 400MHz spočítat to samé co ADSP-2185N 40 MHz? Pokud vím, tak XScale obsahují pár DSP instrukcí. Máte někdo s programováním XScale zkušenosti? Jaké jsou problémy s bídnou sběrnicí PocketPC?

2) Pokud bych chtěl PocketPC doplnit nějakým HW, potom je otázka, jak ho připojit. Seriová linka je jednoduchá, ale mnoho nových zařízení ji nepodporuje. Pokud bych chtěl připojit zařízení po USB, potom bych musel použít čip USB bus controller, či jak se ta věc jmenuje, prostě to co je normálně v PC. Máte s tím někdo zkušenosti? Připojovat po IRDA se mi to zařízení moc nechce, Blue Tooth je nereálný, čipsety jsou zatím dost drahé. Možná by bylo možné použít interface flash karty, což jestli si dobře pomatuju, je taková nějaká ISA sběrnice? Nějaké zkušenosti s tímhle?

3) Pokud bych použil externí AD převodník a počítal vše na hlavním procesoru, jaké bude spoždění celého filtru? Tohle je další kriterium pro výběr interface. 

Díky za cenné podněty, 
  Vojta Bubník

____________________________________________________________
http://www.bezpecnyinternet.cz
http://ad.seznam.cz/clickthru?spotId=94734



Další informace o konferenci Hw-list