ohrivani lihu
Thomas Shaddack
hwnews@shaddack.mauriceward.com
Pátek Říjen 1 14:29:26 CEST 2004
On Fri, 1 Oct 2004, auro wrote:
> Když se to prožene bojovým filtrem od plynové masky, je to čisté bez zápachu a
> velice chutné.
Bojovy filtr od masky je vetsinou aktivni uhli. (Tech filtru je vic typu,
ale aktivni uhli funguje proti vetsine veci co maji velkou molekulu a
tendenci zachytavat se na povrch. Coz vyhovuje i pro denaturacni primesi.)
Ted se pouziva vetsinou benzin, kdysi se pouzival i pyridin, ale lidi to
chlastali i tak, a pokud se nepletu, denaturacni primesi sice mohou (a
maji) byt odporne, ale nikoliv jedovate, prave kvuli tomu, ze to lide
stejne chlastaji.
Pro nektere z nich (myslim ze benzin) se da pouzit i metoda odtekani.
Teplotu varu to sice ma moc podobnou, coz ztezuje rozdestilovani, ale za
teploty pokojove ma benzin vyssi tlak par nez ethylalkohol. Takze do
vysoke nadoby, dovnitr fritu, a probublavat den dva tri sirokym proudem
jemnych bublinek, aby byl co nejvetsi povrch styku plynne a kapalne faze,
dokud uz z toho denaturacni primes neni citit. Pokud neco v kapalne fazi
zbylo, jsou to linejsi velke molekuly, a ty pujdou dobre odstranit
zminenym aktivnim uhlim. (Mozna by chodilo i uhli drevene, jez je
levnejsi. Pro pametniky, smes dreveneho uhli a alkoholu se dovazela jako
cistidlo Karbopur, coz byl sikovny workaround pro obejiti nemravne vysoke
dane z lihu pri dovozu.)
Mozna by taky slo denaturacni primes vytrepat do oleje. Benzin je smes
nepolarnich uhlovodiku, lih je kratka a docela dost polarni molekula.
Takze benzin pujde vytrepat do nepolarni faze, coz muze byt cokoliv, co se
se smesi ethanol-voda nemisi. Ale to je teoreticka metoda, a do vodne faze
budou z oleje prechazet polarni slozky, a ty budou nejspis ovlivnovat
senzoricke kvality produktu. Takze metoda odtekani je pravdepodobne
jednodussi a lepsi.
Pokud to jde smichat, jde to i oddelit. I kdyby to melo byt molekulu po
molekule na hmotnostnim spektraku.
Ale zpet k puvodni otazce. Tlak par roste neco jako exponencialne s
teplotou. Pary lihu jsou odporne horlave a zradne (protoze lih se casto
podcenuje), zejmena v uzavrenem prostoru. Takze bud nezahrivat moc
(40-45'C, mozna 50'C), nebo dukladne odvetravat pracovni prostor. (Nebo na
viko nadoby pridelat zpetny chladic.) A mozna by slo do toho lihu pridat
trosicku vhodneho smacedla, mozna neiontove povahy. Nebo pouzit
lihobenzin, kde mame smes polarnich a nepolarnich molekul.
Nebo, pokud je predmet hodne inertni a hodne spinavy, pouzit horkou
kyselinu chromsirovou. Ale pak postupovat opatrne, nebo se muze stat, ze
vas team bude rozpusten.
>
> Pavel Glajc napsal(a):
>
> > Vět?inou sajrajtama který a) smrdí
> > b) mají bod varu blízko bodu varu lihu
> > Proč asi?
> > Pavel Glajc
> >
> >
> > > nevim cim se denaturak denaturuje, ale je mozne ze ta stamprdle uz by
> > > mohla byt OK. :-) Na dekl nalepte smirgpapir - kdo bude mit odrenej jazyk
> > > chlasta a vyhodit nebo povysit. RadekCX
> > >
> > > ----- Původní zpráva -----
> > > Odesílatel: Pavel Glajc <pavel.glajc@del.cz>
> > > Datum: Pátek, 1.října 2004 - 12:51 odp.
> > > Předmět: Re: oh??v?n? lihu
> > >
> > >
> > >
> > > > A není lep?í ten kondenzát chytat zvlá??, třeba do ?tamprdle?
> > > > Ale jinak ohřát do 50 stupňů zcela bez obav.
> > > > Pak u? začínají jít ty páry.
> > > > Pavel Glajc
> > > >
> > > >
> > > _______________________________________________
> > > HW-list mailing list - sponsored by www.HW.cz
> > > HW-list@mailman.nethouse.cz
> > > http://mailman.nethouse.cz/mailman/listinfo/hw-list
> > >
> > >
> > >
> >
> >
> > _______________________________________________
> > HW-list mailing list - sponsored by www.HW.cz
> > HW-list@mailman.nethouse.cz
> > http://mailman.nethouse.cz/mailman/listinfo/hw-list
> >
> >
> >
> >
>
>
> _______________________________________________
> HW-list mailing list - sponsored by www.HW.cz
> HW-list@mailman.nethouse.cz
> http://mailman.nethouse.cz/mailman/listinfo/hw-list
>
Další informace o konferenci Hw-list