cidlo smeru a sily vetru

CRAY craycz
Středa Březen 17 14:53:57 CET 2004


Je to skutecne tak, staci z lahvicky s vodou odstranit vzduch (ani
nemusite vyvevou, staci ji privest k varu a rychle zavrit nebo radeji
zatavit) a po ochlazeni, az cast vody zmrzne mate krasny trojny bod.
Musite ji ovsem drzet v termostatu na 0.01 stupnich, jinak se voda
rozvrstvi podle teploty a je to nepresne. Spravny tlak se tam drzi
sam, protoze voda mrzne a vre soucasne. Ty spravne lahvicky na trojny
bod se take daji koupit, jmenuje se to Jarrettova nadoba.

Myslim, ze podstatne levnejsi by bylo na trojny bod rezignovat a ridit
se bodem tani ledu (0.0024 stupnu pri tlaku 101325 Pa) a vzit korekci
na aktualni atmosfericky tlak, na kazdy MPa se teplota tani snizi o
0.075 stupne a do cca 20 MPa je ta zavislost docela linearni.

Ales Prochaska

>> Zkratka nevim jak dosahnout subectu. Tusim ze smichat ledovou drt a
>> vodu, vyvevou snizit tlak, kdybych pak tlak pomalu zvedal trojny
>> bod bude asi maximum teploty prez zmenu tlaku. Ale jak se v tom
>> bodu udrzet trvale?

> Mozna se pletu, ale nebude ta teplota samovolne udrzovana skupenskym teplem
> vody, dokud bude (dostatecne homogenni) smes za daneho tlaku obsahovat vodu
> ve vsech trech skupenstvich?

> Zajimave je take, ze nektere zdroje definuji trojny bod pri 0.01 stC
> a 610.6 Pa, jine zase pri 101325.105 Pa.

> Ta voda by take asi mela byt dostatecne 'cista' (destilovana ci snad az
> deionizovana?), coz bude platit i pro nadoby a vse s cim prijde do styku.





Další informace o konferenci Hw-list