Trojny bod vody

Petr Stehlik petr.stehlik
Středa Březen 17 14:53:50 CET 2004


Diky

----- Original Message -----
From: "Ales Prochaska" <prochaska@alsoft.cz>
To: "Petr Stehlik" <hw-news@list.gin.cz>
Sent: Tuesday, February 04, 2003 9:30 PM
Subject: Re[2]: Trojny bod vody


> Ke kalibraci teplomeru. Ta nadobka ma dutinu do ktere se da
> teplomer, pak se to ochladi, da do termostatu a po dvou trech hodinach
> mate 273.16 K primo z definice.
>
> Ales Prochaska
>
>
> > To sti tanim ledu znam a uz parkrat jsem pouzil, ale kcemu
> > se da takova hermeticky uzavrena ( Jarrettova) nadoba pouzit?
> > Petr
>
>
> >> Je to skutecne tak, staci z lahvicky s vodou odstranit vzduch (ani
> >> nemusite vyvevou, staci ji privest k varu a rychle zavrit nebo radeji
> >> zatavit) a po ochlazeni, az cast vody zmrzne mate krasny trojny bod.
> >> Musite ji ovsem drzet v termostatu na 0.01 stupnich, jinak se voda
> >> rozvrstvi podle teploty a je to nepresne. Spravny tlak se tam drzi
> >> sam, protoze voda mrzne a vre soucasne. Ty spravne lahvicky na trojny
> >> bod se take daji koupit, jmenuje se to Jarrettova nadoba.
> >>
> >> Myslim, ze podstatne levnejsi by bylo na trojny bod rezignovat a ridit
> >> se bodem tani ledu (0.0024 stupnu pri tlaku 101325 Pa) a vzit korekci
> >> na aktualni atmosfericky tlak, na kazdy MPa se teplota tani snizi o
> >> 0.075 stupne a do cca 20 MPa je ta zavislost docela linearni.
> >>
> >> Ales Prochaska
> >>
> >> >> Zkratka nevim jak dosahnout subectu. Tusim ze smichat ledovou drt a
> >> >> vodu, vyvevou snizit tlak, kdybych pak tlak pomalu zvedal trojny
> >> >> bod bude asi maximum teploty prez zmenu tlaku. Ale jak se v tom
> >> >> bodu udrzet trvale?
> >>
> >> > Mozna se pletu, ale nebude ta teplota samovolne udrzovana skupenskym
> PS> teplem
> >> > vody, dokud bude (dostatecne homogenni) smes za daneho tlaku
obsahovat
> PS> vodu
> >> > ve vsech trech skupenstvich?
> >>
> >> > Zajimave je take, ze nektere zdroje definuji trojny bod pri 0.01 stC
> >> > a 610.6 Pa, jine zase pri 101325.105 Pa.
> >>
> >> > Ta voda by take asi mela byt dostatecne 'cista' (destilovana ci snad
az
> >> > deionizovana?), coz bude platit i pro nadoby a vse s cim prijde do
> PS> styku.
>
>
>
>




Další informace o konferenci Hw-list