zdroj jeste jednou

Michal Krestan krestan
Středa Březen 17 12:02:54 CET 2004



----------
> Odesílatel: Naprstek Jiri-R54332 <Jiri.Naprstek@motorola.com>
> Komu: Multiple recipients of list <hw-news@list.gin.cz>
> Předmět: RE: zdroj jeste jednou
> Datum: 30. dubna 2001 9:23
> 
> No, abych pravdu rekl, neni to v PC zdroji tak jednoduche. Kdyby byla zpetna vazba jen 5V, byla by zbyla napeti dost nestabilni. V PC zdrojich je celkem slozita nelinearni sit, ktera podle jakesi divoke vahove funkce dela vazbu ze vsech napeti, nicmene, udelat z PC stolni zdroj jde celkem dobre, alespon co mam zkusenosti se zdroji s TL494. Protrasujte si desku toho zdroje a vyhazejte kompletne zpetnou vazbu az k te TL494 (napetovou) a obvod pro power good. Tim Vam vypadne ze zdroje tak asi hrst odporu kondicku a diod a v lepsim pripade taky jeden operak :-)
> 
> Dal pak postupujte podle pozadovaneho napeti a proudu a pracujte budto s 12V vetvi, nebo 5V vetvi. Prohlednete si usmernovaci diody, jake maji zaverne napeti. Maximalni Uvyst my nemelo byt vetsi jak 1/2 zaverneho. 5V vetev Vam da vetsi proud, ale nemuzete hnat napeti moc vysoko, 12V vetev je na tom lepe s napetim, ale hur s proudem...
> 
> Zkusenost: 12V vetev jsem provozoval az asi do 20V, pak uz se mi zacalo sytit trafo...
> 
> Jeste musite udelat novou zpetnou vazbu, treba tak, ze si vemete potenciometr, pripojite ho na vystup zdroje a jeho bezec (opatreny zenerkou) zavedete do te TL494 (doporucuju jeste nejaky Pi clanek a draty k potenciometru mazane zakroutit do sebe, aby zdroj nechytil vazbu a nerozkmital se). Uz si presne nepamatuju, jak beha ten zpetnovazebni komparator v TL494, myslim, ze komparuje proti 2.5V (coz by tedy bylo nejnizsi vystupni napeti).
> 
> Je v tom jeste jeden hacek (nebo mozna dva). Jednak, ta TL494ka se chce taky napajet, normalne to dela z 12V vystupu zdroje. Pokud Vam bude stacit regulace tak od 8V, staci ji napajet pres lowdrop 12V stabilizak z Vaseho vystupu, pokud chcete jit niz, chce to nejaky trik, nebo mikrozdrojecek pro tu TL494ku (pak se da vyhodit i rozbehovy obvod). Druhy hacek je, ze zdroj chce nejake zatizeni, jinak vyleti napetova ochrana, nebo se zdroj vubec nerozbehne. Ze zkusenosti staci vystup zatizit ventilatorkem, ktery stejne budete potrebovat.
> 
> Tot asi vse, co me ted napada, zije mi takhle par zdroju a je to absolutne nejlevnejsi cesta, jak si udelat (predelat ;-)) jednoduchy spinany zdroj za minimum penez.

Diky za vycerpavajici odpoved, snad se mi to nejak povede.
> 
> Jirka
> 
> P.S.: Doporucuju pracovat peclive, nebo budete mit spinanou dymovnici ;-)))
To uz sem taky s jednim zdrojem zazil;-)
> P.P.S.: BAcha na 300V na desce, boli to...






Další informace o konferenci Hw-list