RE: totální destrukce dat na HDD

Krucinsky Ladislav ladislav.krucinsky@linde-mh.cz
Úterý Červenec 6 11:47:48 CEST 2004


Ano, máte pravdu, ale domnívám se že stále existují dvě úrovně formátování. Ta běžnější, řekněme uživatelská asi skutečně jenom srovná FAT tabulku do latě. Ale pokud si vzpomínám (už je to hodně let, spíše bych žekl za doby 386, 486) existoval "low level formatting" který mimo jiné uměl například program Disc Manager od Ontracku. A ten běžel vždy dost dlouho a domnívám se že důsledně přehrál každý bit na disku. 
V současné době už jsem beznadějně "out" - prostě tupý uživatel odkázaný na informatiky ve firmě, proto promiňte bezbřehou naivitu následujícího dotazu: Na úrovní Windows XP už se neužívá formátovací program pro harddisky, který se spouštěl v úrovni příkazového řádku a točil tam třeba půl hodiny vrtulkou ze střídajících se lomítek a pomlčky ?
 

zdravim - regards - tschuess 

Ing. Ladislav Krucinsky 
specialista servisu 
Linde Material Handling Ceska republika s.r.o. 

-----Original Message-----
From: hw-list-bounces@mailman.nethouse.cz [mailto:hw-list-bounces@mailman.nethouse.cz]On Behalf Of Vladimír Anděl
Sent: Monday, July 05, 2004 7:48 PM
To: [HWnews]
Subject: Re: totální destrukce dat na HDD


Formátování opravdu data nezničí, jen přepíše formátovací značky a systémovou oblast. Data zůstávají, jen nejsou přes file systém přístupná. A jestli nevěříte, vemte si Norton disk editor a podívejte se na zformátovaný disk. Nevím, jestli nové formátovací programy pracují jinak, ale starý formát pod win95 tam všechno nechával. Už mám své zkušenosti. V době kdy ještě nebyly vypalovačky, mi vir (spuštěný mým synem k mé velké radosti) přepsal systémovou oblast kusem textu sebraným někde z prostředka disku. Nejprve jsem zachraňoval alespoň textové soubory a scchemata (podle hlavičky na začátku a specifických znaků na konci), potom jsem disk zformátoval a pak jsem se tam podíval znova :-))  
Anděl

----- Original Message ----- 
From: Krucinsky Ladislav <mailto:ladislav.krucinsky@linde-mh.cz>  
To: [HWnews] <mailto:hw-list@mailman.nethouse.cz>  
Sent: Monday, July 05, 2004 2:45 PM
Subject: RE: totální destrukce dat na HDD

Pane Pyjane.
Prohlédl jsem si stránku ONTRACKU a nenašel tam nic, z čeho by se dalo usuzovat na získání dat ze "zformátovaných" disků jak píšete. Vždy se tam uvádí že jde o obnovu maximálně ztracených nebo smazaných dat. V džungli jakou je dnešní operační systém je jasné že ta data někde uváznou i při smazání. ONTRACK uvádí na každé stránce že " Pokud je přesto váš HD nebo systém nefunkční nebo poškozený ... nabízíme alternativní řešení" a dovedou vás ke standardní (u nich !) servisní službě, která nabízí zásah na místě, nebo v jejich centru a.t.d. Jednoduché, transparentní a důvěryhodné.
 

------------- další část ---------------
HTML příloha byla odstraněna...
URL: http://list.hw.cz/pipermail/hw-list/attachments/20040706/9c9b4176/attachment-0001.htm 


Další informace o konferenci Hw-list