<html>
<head>
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=UTF-8">
</head>
<body>
Přebytek/nedostatek sodíku je jedna věc.<br>
Ale jde o to, jestli opravdu někteří lidé mají v sobě nainstalovaný
limitér,<br>
takže na ně přebytek sodíku ve stravě nemá vliv.<br>
<br>
PL<br>
<br>
*******************<br>
<br>
<div class="moz-cite-prefix">Dne 2.11.2023 v 18:36 Martin Záruba
napsal(a):<br>
</div>
<blockquote type="cite"
cite="mid:d6dedf4a-bb46-de5e-bc89-0135db27fcb6@volny.cz">
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=UTF-8">
<p><font face="Arial">Jsou i lidi (naše dcera) kteří mají
nedostatek sodíku a berou (snad se nemýlím) hydrouhličitan
sodný v tabletách. Nicméně bez krevního rozboru to těžko
poznáte, na druhou stranu praktický lékař Vám ho nechá udělat.</font><br>
</p>
<pre class="moz-signature" cols="72">Martin Záruba</pre>
<div class="moz-cite-prefix">Dne 2.11.2023 v 17:58 Petr Labaj
napsal(a):<br>
</div>
<blockquote type="cite"
cite="mid:d6c97c3c-0c18-7289-2c8c-4c693e181a43@volny.cz">Když
byl zmíněn sodík (v negativním kontextu): <br>
Sodík prý škodí (zvyšuje krevní tlak) jen u některých lidí. Není
to snad obecný <br>
a neměnný princip. Dokonce těch, u kterých to tak funguje, je
snad i menšina. <br>
Někde jsem zaslechl, že se dá i nějak otestovat, do které
skupiny člověk patří. <br>
Bylo by fajn vědět, že se nemusím omezovat v příjmu soli. <br>
Víte o tom někdo něco víc? <br>
<br>
Díky. <br>
PL <br>
<br>
******************** <br>
<br>
Dne 2.11.2023 v 16:36 Pavel Hudeček napsal(a): <br>
<blockquote type="cite">Jojo, je to ono:-) <br>
Nám to přivez kolega z Finska. <br>
Má to prý víc levelů, my měli ten nejnižší - slaný lékořicový
kolečka. Ale tam prodávají i další levely, kde poslední má
snad i dvojciferný % salmiaku, přičemž salmiak je několikrát
slanější než sůl:-) <br>
<br>
Do nedávna jsem netušil, že salmiak je rozpustný ve vodě a už
vůbec ne že se dá jíst:-D <br>
<br>
Zajímalo by mě, jaká je jeho bezpečná denní dávka. <br>
Chlorid amonný, takže sodík žádnej, chloridový ionty stejně
jako sůl, otázka je, jak je to s konzumací iontů amonných. <br>
<br>
PH <br>
</blockquote>
</blockquote>
</blockquote>
</body>
</html>