<html>
<head>
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=UTF-8">
</head>
<body>
No já nekupuji nová víčka, všechna jsou minimálně jednou použitá,
často víckrát. Hlavní problém je, že občas nějaké někdo při
otevírání zdeformoval až netěsní. A pak mám ještě pdezření, že to
intenzivní zavařování zhoršuje kvalitu těsnění. Takže když netěsní,
dál to nezkoumám, dám jiné a staré vyhodím. Stejně jich mám
nadbytek.<br>
<br>
PH<br>
<br>
<div class="moz-cite-prefix">Dne 21.07.2023 v 20:32 Petr Labaj
napsal(a):<br>
</div>
<blockquote type="cite"
cite="mid:e73b3418-b29c-af91-6508-eed6a09cf29d@volny.cz">
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=UTF-8">
Myslím, že to naše maminky a babičky zavedly proto, aby hmotnost
flašky tlačila aspoň trochu na víčko.<br>
A pak už to nijak neřešily, protože tak to dělala jejich maminka a
tak to samozřejmě dělají taky tak.<br>
Jako v tom známém vtipu o štrůdlu a krátkém pekáči.<br>
Zřejmě by se stejného efektu dalo dosáhnout tím, že by se flašky
štosovaly na sebe, a jen ta poslední<br>
by se dala hlavou dolů (nebo by se ještě něčím dodatečným
zatížila).<br>
<br>
Já ty flašky pokládám na obrácený plech do trouby, který tvoří
tepelnou bariéru abych si nezničil stůl.<br>
Pak na ně položím vlhkou úterku a ještě poleju studenou vodu. Aby
se ochlazení šlo trochu rychleji<br>
a byla o něco menší šance, že to někde pomalu natahuje vzduch a
nevytvoří se tak potřebný podtlak.<br>
<br>
Pokud někdy nějaké víčko nechytne (což se stává opravdu
minimálně), tak ho neměním, jen trochu<br>
víc utáhnu a strčím znovu na chvíli do mikrovlnky (tak na 1-2
minuty).<br>
Záměrně ho neměním proto, protože pak bych měl pocit, že nade mnou
to víčko zvítězilo.<br>
<br>
Jinak jako správný bastlíř rád používám isopropanol. Navlhčím jim
papírovou utěrku a obetřu zevnitř<br>
víčka zvenku lem sklenice.<br>
Je to jako s těmi ženskými: kdysi mě to naučila jedna má
přítelkyně, a od té doby to bez přemýšlení<br>
dělám. Nevím, jestli to pomůže. Ale rozhodně nezaškodí.<br>
<br>
PL<br>
<br>
************************<br>
<br>
<div class="moz-cite-prefix">Dne 21.7.2023 v 17:09 Pavel Hudeček
napsal(a):<br>
</div>
<blockquote type="cite"
cite="mid:7338a8ec-dd54-f4b3-8442-fe479d55cdff@seznam.cz">
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html;
charset=UTF-8">
No to se dělá, aby se okraj gumy namočil a lépe pak těsnila.<br>
<br>
Já preferuju variantu, že když netěsní, vyhodím víčko, dám jiné
a znova omikrovlním.<br>
<br>
PH<br>
<br>
<div class="moz-cite-prefix">Dne 21.07.2023 v 17:01 Michal Grunt
napsal(a):<br>
</div>
<blockquote type="cite"
cite="mid:CACR8hZ+B5nCffL3+_viY2SwJj3xJjyQ5zZfAt9wrMPCTBG8TLA@mail.gmail.com">
<meta http-equiv="content-type" content="text/html;
charset=UTF-8">
<div dir="auto">A proč se to vůbec obrací? Já to pak už
nedělal. Když jsem to kdysi dělal tak se občas obsah
neprelil zpět.</div>
<br>
<div class="gmail_quote">
<div dir="ltr" class="gmail_attr">Dne pá 21. 7. 2023 11:15
uživatel Vláďa Anděl <<a
href="mailto:vaelektronik@vaelektronik.cz"
moz-do-not-send="true" class="moz-txt-link-freetext">vaelektronik@vaelektronik.cz</a>>
napsal:<br>
</div>
<blockquote class="gmail_quote" style="margin:0 0 0
.8ex;border-left:1px #ccc solid;padding-left:1ex">
<div>
<div>Nojo, neobracet. Ale bude to držet? Případně
obrátit až chvíli po vyndání, až se teploty srovnají?
Moje maminka a babička to obracení měly jako základ,
aby víčka chytly.</div>
<div><br>
</div>
<div>Anděl</div>
<div><br>
</div>
<div>Dne 21.07.2023 v 8:43 Michal Grunt napsal(a):<br>
</div>
<blockquote type="cite">
<div dir="auto">Já mám zase jiný tip. Sklenice (hlavne
pro to co se nezavaruje) dát sterilizovat na cca 30
minut do trouby na cca 150C. Viděl jsem to v pořadu
Jídlo s.r.o. A hlavně pak neobracet...</div>
<br>
<div class="gmail_quote">
<div dir="ltr" class="gmail_attr">Dne pá 21. 7. 2023
6:38 uživatel Lubor Otta <<a
href="mailto:butan@centrum.cz" target="_blank"
rel="noreferrer" moz-do-not-send="true"
class="moz-txt-link-freetext">butan@centrum.cz</a>>
napsal:<br>
</div>
<blockquote class="gmail_quote" style="margin:0 0 0
.8ex;border-left:1px #ccc solid;padding-left:1ex">V
minulosti jsem zavařoval (sterilizoval) kompoty v
horkovzdušné troubě.<br>
<br>
Nedávno tu něko zmínil že to lze i v mikrovlnce, a
kovové víčko nevadí.<br>
<br>
Letos máme větší úrodu okurek, a tak na podnět z
internetu zkouším <br>
zavařovat v myčce, na 70°C výsledek zatím nemohu
potvrdit.<br>
<br>
Nicméně pokud by bylo potřeba upravit teplotní
profil, řídící jednotka <br>
myčky je dobře přístupná ve dveřích, a stímhle<br>
<br>
<a
href="https://vi.aliexpress.com/item/1005004766689311.html"
rel="noreferrer noreferrer noreferrer"
target="_blank" moz-do-not-send="true"
class="moz-txt-link-freetext">https://vi.aliexpress.com/item/1005004766689311.html</a><br>
<br>
By pro potřeby zavařování asi šla rychle nahradit.<br>
<br>
Lubor<br>
</blockquote>
</div>
</blockquote>
</div>
</blockquote>
</div>
</blockquote>
</blockquote>
<br>
<br>
<fieldset class="moz-mime-attachment-header"></fieldset>
<pre class="moz-quote-pre" wrap="">_______________________________________________
HW-list mailing list - sponsored by <a class="moz-txt-link-abbreviated" href="http://www.HW.cz">www.HW.cz</a>
<a class="moz-txt-link-abbreviated" href="mailto:Hw-list@list.hw.cz">Hw-list@list.hw.cz</a>
<a class="moz-txt-link-freetext" href="http://list.hw.cz/mailman/listinfo/hw-list">http://list.hw.cz/mailman/listinfo/hw-list</a>
</pre>
</blockquote>
<br>
</body>
</html>