<div dir="auto"><div>Ne ne. To bylo myšleno, ze se prázdné sklenice po umytí před naplněním jeste strčí vysterilizovat do klasicke trouby. A pak jeste do horkých plnit horkym obsahem tedy v případě marmelad atd. Kdyz se zavaruje tak to asi není nutnost (u okurek jsem to nikdy nedelal u marmelad atd. vždy).<br><br><div class="gmail_quote"><div dir="ltr" class="gmail_attr">Dne pá 21. 7. 2023 10:07 uživatel Petr Labaj <<a href="mailto:labaj@volny.cz">labaj@volny.cz</a>> napsal:<br></div><blockquote class="gmail_quote" style="margin:0 0 0 .8ex;border-left:1px #ccc solid;padding-left:1ex">
<div>
Taky jsem to zkoušel v normální troubě. Ale přišlo mi to jako
špinavý<br>
proces. Při zahřátí přece jen unikne někdy trochu tekutiny z flašek.
V té troubě<br>
se to pak různé připéká.<br>
<br>
Naproti tomu v mikrovlnce je to snadný a čistý proces. Používám
každoročně<br>
hlavně na rajčata, která pěstuju ve velkém.<br>
Na každou 0.7 l flašku dávám 6 minut. Vejde se mi tam max. 6 flašek,
tak při plné<br>
várce 36 minut. Ale funguje to i s jednou za 6 minut, je to linární
vztah.<br>
Cíleně jsem neporovnával chuťově rozdíl při 1 a 6 kusech, ale kdyby
byl v tom<br>
nějaký větší rozdíl, tak bych si asi všiml.<br>
U staré mikrovlnky na max, teď u nové, která je aspoň zatím
silnější, na 2. nejsilnější stupeň.<br>
Flašku normálně s kovovým víčkem.<br>
<br>
Při manipulaci s přehřátými a trochu natlakovanými flaškami po akci
doporučuji<br>
pracovní ochranné brýle.<br>
<br>
PL<br>
<br>
**************************<br>
<br>
<div>Dne 21.7.2023 v 8:43 Michal Grunt
napsal(a):<br>
</div>
<blockquote type="cite">
<div dir="auto">Já mám zase jiný tip. Sklenice (hlavne pro to co
se nezavaruje) dát sterilizovat na cca 30 minut do trouby na cca
150C. Viděl jsem to v pořadu Jídlo s.r.o. A hlavně pak
neobracet...</div>
<br>
<div class="gmail_quote">
<div dir="ltr" class="gmail_attr">Dne pá 21. 7. 2023 6:38
uživatel Lubor Otta <<a href="mailto:butan@centrum.cz" target="_blank" rel="noreferrer">butan@centrum.cz</a>>
napsal:<br>
</div>
<blockquote class="gmail_quote" style="margin:0 0 0 .8ex;border-left:1px #ccc solid;padding-left:1ex">V minulosti
jsem zavařoval (sterilizoval) kompoty v horkovzdušné troubě.<br>
<br>
Nedávno tu něko zmínil že to lze i v mikrovlnce, a kovové
víčko nevadí.<br>
<br>
Letos máme větší úrodu okurek, a tak na podnět z internetu
zkouším <br>
zavařovat v myčce, na 70°C výsledek zatím nemohu potvrdit.<br>
<br>
Nicméně pokud by bylo potřeba upravit teplotní profil, řídící
jednotka <br>
myčky je dobře přístupná ve dveřích, a stímhle<br>
<br>
<a href="https://vi.aliexpress.com/item/1005004766689311.html" rel="noreferrer noreferrer noreferrer" target="_blank">https://vi.aliexpress.com/item/1005004766689311.html</a><br>
<br>
By pro potřeby zavařování asi šla rychle nahradit.<br>
<br>
Lubor<br>
</blockquote>
</div>
</blockquote>
<br>
</div>
_______________________________________________<br>
HW-list mailing list - sponsored by <a href="http://www.HW.cz" rel="noreferrer noreferrer" target="_blank">www.HW.cz</a><br>
<a href="mailto:Hw-list@list.hw.cz" target="_blank" rel="noreferrer">Hw-list@list.hw.cz</a><br>
<a href="http://list.hw.cz/mailman/listinfo/hw-list" rel="noreferrer noreferrer" target="_blank">http://list.hw.cz/mailman/listinfo/hw-list</a><br>
</blockquote></div></div></div>