<html>
  <head>
    <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=UTF-8">
  </head>
  <body>
    Myslím, že to naše maminky a babičky zavedly proto, aby hmotnost
    flašky tlačila aspoň trochu na víčko.<br>
    A pak už to nijak neřešily, protože tak to dělala jejich maminka a
    tak to samozřejmě dělají taky tak.<br>
    Jako v tom známém vtipu o štrůdlu a krátkém pekáči.<br>
    Zřejmě by se stejného efektu dalo dosáhnout tím, že by se flašky
    štosovaly na sebe, a jen ta poslední<br>
    by se dala hlavou dolů (nebo by se ještě něčím dodatečným zatížila).<br>
    <br>
    Já ty flašky pokládám na obrácený plech do trouby, který tvoří
    tepelnou bariéru abych si nezničil stůl.<br>
    Pak na ně položím vlhkou úterku a ještě poleju studenou vodu. Aby se
    ochlazení šlo trochu rychleji<br>
    a byla o něco menší šance, že to někde pomalu natahuje vzduch a
    nevytvoří se tak potřebný podtlak.<br>
    <br>
    Pokud někdy nějaké víčko nechytne (což se stává opravdu minimálně),
    tak ho neměním, jen trochu<br>
    víc utáhnu a strčím znovu na chvíli do mikrovlnky (tak na 1-2
    minuty).<br>
    Záměrně ho neměním proto, protože pak bych měl pocit, že nade mnou
    to víčko zvítězilo.<br>
    <br>
    Jinak jako správný bastlíř rád používám isopropanol. Navlhčím jim
    papírovou utěrku a obetřu zevnitř<br>
    víčka zvenku lem sklenice.<br>
    Je to jako s těmi ženskými: kdysi mě to naučila jedna má přítelkyně,
    a od té doby to bez přemýšlení<br>
    dělám. Nevím, jestli to pomůže. Ale rozhodně nezaškodí.<br>
    <br>
    PL<br>
    <br>
    ************************<br>
    <br>
    <div class="moz-cite-prefix">Dne 21.7.2023 v 17:09 Pavel Hudeček
      napsal(a):<br>
    </div>
    <blockquote type="cite"
      cite="mid:7338a8ec-dd54-f4b3-8442-fe479d55cdff@seznam.cz">
      <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=UTF-8">
      No to se dělá, aby se okraj gumy namočil a lépe pak těsnila.<br>
      <br>
      Já preferuju variantu, že když netěsní, vyhodím víčko, dám jiné a
      znova omikrovlním.<br>
      <br>
      PH<br>
      <br>
      <div class="moz-cite-prefix">Dne 21.07.2023 v 17:01 Michal Grunt
        napsal(a):<br>
      </div>
      <blockquote type="cite"
cite="mid:CACR8hZ+B5nCffL3+_viY2SwJj3xJjyQ5zZfAt9wrMPCTBG8TLA@mail.gmail.com">
        <meta http-equiv="content-type" content="text/html;
          charset=UTF-8">
        <div dir="auto">A proč se to vůbec obrací? Já to pak už 
          nedělal. Když jsem to kdysi dělal tak se občas obsah neprelil
          zpět.</div>
        <br>
        <div class="gmail_quote">
          <div dir="ltr" class="gmail_attr">Dne pá 21. 7. 2023 11:15
            uživatel Vláďa Anděl <<a
              href="mailto:vaelektronik@vaelektronik.cz"
              moz-do-not-send="true" class="moz-txt-link-freetext">vaelektronik@vaelektronik.cz</a>>
            napsal:<br>
          </div>
          <blockquote class="gmail_quote" style="margin:0 0 0
            .8ex;border-left:1px #ccc solid;padding-left:1ex">
            <div>
              <div>Nojo, neobracet. Ale bude to držet? Případně obrátit
                až chvíli po vyndání, až se teploty srovnají? Moje
                maminka a babička to obracení měly jako základ, aby
                víčka chytly.</div>
              <div><br>
              </div>
              <div>Anděl</div>
              <div><br>
              </div>
              <div>Dne 21.07.2023 v 8:43 Michal Grunt napsal(a):<br>
              </div>
              <blockquote type="cite">
                <div dir="auto">Já mám zase jiný tip. Sklenice (hlavne
                  pro to co se nezavaruje) dát sterilizovat na cca 30
                  minut do trouby na cca 150C. Viděl jsem to v pořadu
                  Jídlo s.r.o. A hlavně pak neobracet...</div>
                <br>
                <div class="gmail_quote">
                  <div dir="ltr" class="gmail_attr">Dne pá 21. 7. 2023
                    6:38 uživatel Lubor Otta <<a
                      href="mailto:butan@centrum.cz" target="_blank"
                      rel="noreferrer" moz-do-not-send="true"
                      class="moz-txt-link-freetext">butan@centrum.cz</a>>
                    napsal:<br>
                  </div>
                  <blockquote class="gmail_quote" style="margin:0 0 0
                    .8ex;border-left:1px #ccc solid;padding-left:1ex">V
                    minulosti jsem zavařoval (sterilizoval) kompoty v
                    horkovzdušné troubě.<br>
                    <br>
                    Nedávno tu něko zmínil že to lze i v mikrovlnce, a
                    kovové víčko nevadí.<br>
                    <br>
                    Letos máme větší úrodu okurek, a tak na podnět z
                    internetu zkouším <br>
                    zavařovat v myčce, na 70°C výsledek zatím nemohu
                    potvrdit.<br>
                    <br>
                    Nicméně pokud by bylo potřeba upravit teplotní
                    profil, řídící jednotka <br>
                    myčky je dobře přístupná ve dveřích, a stímhle<br>
                    <br>
                    <a
                      href="https://vi.aliexpress.com/item/1005004766689311.html"
                      rel="noreferrer noreferrer noreferrer"
                      target="_blank" moz-do-not-send="true"
                      class="moz-txt-link-freetext">https://vi.aliexpress.com/item/1005004766689311.html</a><br>
                    <br>
                    By pro potřeby zavařování asi šla rychle nahradit.<br>
                    <br>
                    Lubor<br>
                  </blockquote>
                </div>
              </blockquote>
            </div>
          </blockquote>
        </div>
      </blockquote>
    </blockquote>
    <br>
  </body>
</html>