<div dir="ltr">Prave, ze prakticky neuplatnuje, viz napr. tabulka zde: <a href="https://www.engineeringtoolbox.com/salt-humidity-d_1887.html">https://www.engineeringtoolbox.com/salt-humidity-d_1887.html</a> Neboli (prudke) vykyvy teploty by se nejspis projevily, ale ona si to ta sul dorovna, kdyz ma cas (proto se pro tu kalibraci doporucuje nechat to 12-24h tusim (nekde jsem videl 6-12, nekde zas az 36h). Kazdopadne v relativne ustalene teplote kolem 20st se to behem prvnich 4h dostalo zhruba 45% -> 65-68%, pak uz to lezlo hoooooodne pomalu.<div>Mne se tam velmi libi natrium chloride (NaCl) a sodium chloride (NaCl).</div><div>Co jsem nekde videl, tak jedno je snad 'chemicky cista NaCl', kdezto to druhe je sul (NaCl) coby normalni prirodni nerost. Bez zaruky!</div><div>BR,</div><div>Marek</div><div><br></div></div><br><div class="gmail_quote"><div dir="ltr" class="gmail_attr">On Tue, Feb 21, 2023 at 7:31 PM Petr Labaj <<a href="mailto:labaj@volny.cz">labaj@volny.cz</a>> wrote:<br></div><blockquote class="gmail_quote" style="margin:0px 0px 0px 0.8ex;border-left:1px solid rgb(204,204,204);padding-left:1ex">Dotaz od naprostého laika: zde se nijak neuplatňuje vliv teploty?<br>
<br>
Díky za info.<br>
<br>
PL<br>
<br>
*******************<br>
<br>
Dne 21.2.2023 v 18:33 Marek Sembol napsal(a):<br>
> DD,<br>
> snazim se overit presnost vlhkomeru pomoci soli. Vsechny navody co <br>
> jsem potkal vypadaji hodne jednoduse. Kuchynska sul, pridat vodu aby <br>
> vznikla husta kase, zavrit s vlhkomerem do uzavreneho pytliku a nechat <br>
> v klidu na 12-24h. Vlhkomer by mel ukazovat 75%.<br>
> No toto jsem udelal. 6 vlhkomeru (3 ruzne typy) se ustalilo v <br>
> intervalu 2% - coz povazuji za fantasticky vysledek. Jen mne trochu <br>
> udivuje, ze je to 70-72%. Jasne, je to vsechno levna cina - ty bezna <br>
> levna cidla mivaji dle DS +-2 az +-5%, takze je to krasne v toleranci <br>
> a jsem spokojeny, ale na druhou stranu mne zarazi, ze jsou vsechna <br>
> ujeta stejnym smerem. Zvlaste, ze to jsou ruzni <br>
> vyrobci/konstrukce/stari....<br>
> Nebo je mozne, ze jsem test zdrbal? Vsude (jasne, necetl jsem <br>
> laboratorni postupy) jsou udavana mnozstvi 'aby byla sul vlhka, hlavne <br>
> tam proboha nesmi stat voda'... Dik za nazor<br>
> BR,<br>
> Marek<br>
><br>
<br>
_______________________________________________<br>
HW-list mailing list  -  sponsored by <a href="http://www.HW.cz" rel="noreferrer" target="_blank">www.HW.cz</a><br>
<a href="mailto:Hw-list@list.hw.cz" target="_blank">Hw-list@list.hw.cz</a><br>
<a href="http://list.hw.cz/mailman/listinfo/hw-list" rel="noreferrer" target="_blank">http://list.hw.cz/mailman/listinfo/hw-list</a><br>
</blockquote></div>