<html>
<head>
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=UTF-8">
</head>
<body>
No je otázka, kolik toho odlejete.<br>
Když to budou pro jednoduchost 3 litry, bude tam tak 1 g kyslíku a z
něho může vzniknout N gramů organických peroxidů (většinu hmotnosti
dodá IPA). Netroufám si odhadnout, zda N je pod 1 kvůli nízké
výtěžnosti reakce, nebo třeba přes 10.<br>
<br>
Organické peroxidy jsou regulérní výbušniny, kdy pro 1 g není
problém udělat díru skrz dlaň, nebo utrhnout všechny prsty. No a
tady teda máme řádově nějaké takové množství, jenže v ne nijak
extrémně pevné nádobě s hořlavou kapalinou...<br>
<br>
PH<br>
<br>
<div class="moz-cite-prefix">Dne 08.04.2022 v 20:28 Michal Vanka
napsal(a):<br>
</div>
<blockquote type="cite"
cite="mid:CAGXORdWyW07tTrUbOfUVx=84HFyhGDZYtLGobnksj-zo1SVyMw@mail.gmail.com">
<meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=UTF-8">
<div dir="ltr">Pokud tomu dobre rozumim, tak to muze krystalizovat
jen,
<div>kdyz je pritomen kyslik. Cili kdyz 5L kanystr po odliti
potrebneho</div>
<div>mnozstvi zavru, tak kyslik, ktery se do nej dostane se
spotrebuje</div>
<div>na onu reakci a pote uz by to melo byt v cajku, ne?</div>
<div>Michal</div>
<div><br>
</div>
</div>
<br>
<div class="gmail_quote">
<div dir="ltr" class="gmail_attr">On Tue, Apr 5, 2022 at 2:31 PM
F_Prik <<a href="mailto:fprik@fprik.net"
moz-do-not-send="true" class="moz-txt-link-freetext">fprik@fprik.net</a>>
wrote:<br>
</div>
<blockquote class="gmail_quote" style="margin:0px 0px 0px
0.8ex;border-left:1px solid rgb(204,204,204);padding-left:1ex">Viz
též článek "Výbuchy v laboratořích, aneb zrádný
isopropylalkohol"<br>
<br>
> <a
href="https://www.tretiruka.cz/news/vybuchy-v-laboratorich-aneb-zradny-isopropylalkohol/"
rel="noreferrer" target="_blank" moz-do-not-send="true"
class="moz-txt-link-freetext">https://www.tretiruka.cz/news/vybuchy-v-laboratorich-aneb-zradny-isopropylalkohol/</a><br>
<br>
citace:<br>
<br>
… Právě z tohoto důvodu je např. v USA isopropylalkohol
(neboli <br>
2-propanol) zařazený z hlediska možné tvorby peroxidů do
patřičné <br>
skupiny a skladovaný by měl být v laboratorních podmínkách s <br>
vyloučením světla a tepla a ne déle než 12 měsíců po prvním <br>
otevření balení. …<br>
</blockquote>
</div>
</blockquote>
</body>
</html>