<html xmlns:o="urn:schemas-microsoft-com:office:office" xmlns:w="urn:schemas-microsoft-com:office:word" xmlns:m="http://schemas.microsoft.com/office/2004/12/omml" xmlns="http://www.w3.org/TR/REC-html40"><head><meta http-equiv=Content-Type content="text/html; charset=utf-8"><meta name=Generator content="Microsoft Word 15 (filtered medium)"><style><!--
/* Font Definitions */
@font-face
        {font-family:"Cambria Math";
        panose-1:2 4 5 3 5 4 6 3 2 4;}
@font-face
        {font-family:Calibri;
        panose-1:2 15 5 2 2 2 4 3 2 4;}
/* Style Definitions */
p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal
        {margin:0cm;
        font-size:11.0pt;
        font-family:"Calibri",sans-serif;}
a:link, span.MsoHyperlink
        {mso-style-priority:99;
        color:blue;
        text-decoration:underline;}
.MsoChpDefault
        {mso-style-type:export-only;}
@page WordSection1
        {size:612.0pt 792.0pt;
        margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt;}
div.WordSection1
        {page:WordSection1;}
--></style></head><body lang=CS link=blue vlink="#954F72" style='word-wrap:break-word'><div class=WordSection1><p class=MsoNormal>Ostatně na obrázku v prvním mailu je taky vidět vařené.</p><p class=MsoNormal><o:p> </o:p></p><p class=MsoNormal>Je možné, že impedance prostředí měla ve vajíčku blíž ke vzduchu, než v okolní barevné vodě. Vůbec by mě nepřekvapilo, kdyby to s jinou barvou proběhlo bez potíží.</p><p class=MsoNormal><o:p> </o:p></p><p class=MsoNormal>Rozbíjení sklenic je dost loterie, některou rozbije výboj 100 J uprostřed vody, na jinou je potřeba 0,5 kJ a ještě hluboko a u stěny. Dělali jsme s tím jeden rok pokusy na táboře:-) Důležitý bezpečnostní poznatek je, že když se „nerozbitnou“ sklenici konečně podaří rozbít, emituje velmi rychle letící drobné střípky, které navíc indukují sekundární nebezpečnost v měkkých předmětech, např. řídítka 5 m vzdáleného kola. A druhý je, že když není stlačený vzduch, tak se ty střípky z holeně nejlíp dostanou uplaváním pár km:-)</p><p class=MsoNormal><o:p> </o:p></p><p class=MsoNormal>PH </p><p class=MsoNormal><o:p> </o:p></p><div style='mso-element:para-border-div;border:none;border-top:solid #E1E1E1 1.0pt;padding:3.0pt 0cm 0cm 0cm'><p class=MsoNormal style='border:none;padding:0cm'><b>Od: </b><a href="mailto:jindroush@seznam.cz">Jindroush</a><o:p></o:p></p></div><p class=MsoNormal>Vybuchuji i uvarena vejce. Dokonce i bez skorapky. Nejsem si jist, zda </p><p class=MsoNormal>je znamy duvod, cetl jsem neco o uzavrenych kapkach superprehrate </p><p class=MsoNormal>kapaliny, kdy pri naruseni jedne dojde k retezove explozi. Uvadeli </p><p class=MsoNormal>dokonce snad hlasitost exploze 85-133dB. (Soud v usa, muz tvrdil, ze mu </p><p class=MsoNormal>restaurace vystrelila ucho vejcetem ohratym v mv)</p><p class=MsoNormal><o:p> </o:p></p><p class=MsoNormal>https://www.discovermagazine.com/the-sciences/scientists-crack-the-mystery-of-an-exploding-egg</p><p class=MsoNormal><o:p> </o:p></p><p class=MsoNormal>On 04.04.2021 13:01, Lubor Otta wrote:</p><p class=MsoNormal>> A to jste barvil syrové vejce?</p><p class=MsoNormal>> Lubor</p><p class=MsoNormal><o:p> </o:p></p><p class=MsoNormal>> Dne 4.4.2021 v 12:29 Vláďa Anděl napsal(a):</p><p class=MsoNormal>>> nemohu se nepodělit o čerstvou zkušenost. Třeba mi zdejší experti na </p><p class=MsoNormal>>> mikrovlnnou techniku řeknou, v čem moje úvaha nefungovala. </p><p class=MsoNormal><o:p> </o:p></p></div></body></html>