<html xmlns:o="urn:schemas-microsoft-com:office:office" xmlns:w="urn:schemas-microsoft-com:office:word" xmlns:m="http://schemas.microsoft.com/office/2004/12/omml" xmlns="http://www.w3.org/TR/REC-html40"><head><meta http-equiv=Content-Type content="text/html; charset=utf-8"><meta name=Generator content="Microsoft Word 15 (filtered medium)"><style><!--
/* Font Definitions */
@font-face
        {font-family:"Cambria Math";
        panose-1:2 4 5 3 5 4 6 3 2 4;}
@font-face
        {font-family:Calibri;
        panose-1:2 15 5 2 2 2 4 3 2 4;}
/* Style Definitions */
p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal
        {margin:0cm;
        margin-bottom:.0001pt;
        font-size:11.0pt;
        font-family:"Calibri",sans-serif;}
a:link, span.MsoHyperlink
        {mso-style-priority:99;
        color:blue;
        text-decoration:underline;}
.MsoChpDefault
        {mso-style-type:export-only;
        font-family:"Calibri",sans-serif;}
@page WordSection1
        {size:612.0pt 792.0pt;
        margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt;}
div.WordSection1
        {page:WordSection1;}
--></style></head><body lang=CS link=blue vlink="#954F72"><div class=WordSection1><p class=MsoNormal>Ještě bych přidal:</p><p class=MsoNormal><a href="https://www.lidovky.cz/relax/veda/velky-manual-ke-koronaviru-od-expertu-z-bulovky-co-vime-proc-jsme-v-karantene-a-jak-se-ochranit.A200317_155409_ln_domov_ele">https://www.lidovky.cz/relax/veda/velky-manual-ke-koronaviru-od-expertu-z-bulovky-co-vime-proc-jsme-v-karantene-a-jak-se-ochranit.A200317_155409_ln_domov_ele</a><o:p></o:p></p><p class=MsoNormal><o:p> </o:p></p><div><p class=MsoNormal>Hlavní věta k dotazu je: „<span style='font-size:9.0pt;font-family:"Arial",sans-serif;color:black;background:#E1E1E1'>Na svém povrchu mají koronaviry lipidový (tukový) obal, který je možné zničit pomocí alkoholových rozpouštědel, ale i obyčejného mýdla.</span><span style='font-size:9.0pt;font-family:"Arial",sans-serif;color:black'>“ <o:p></o:p></span></p></div><p class=MsoNormal><o:p> </o:p></p><p class=MsoNormal>Viry nemají žádnou možnost regenerace, takže banální odmytí jedné složky je znefunkční natrvalo. V podstatě by mělo pomoct cokoli, co rozpouští mastnotu.</p><p class=MsoNormal><o:p> </o:p></p><p class=MsoNormal>Bakterie jsou horší, ty žijou, tak mají regenerační schopnost, navíc rády tvoří k prostředí odolné spory a proto jistotu dává až prostředek se silně oxidačními vlastnostmi, přesně jak píše p. Kubáč.</p><p class=MsoNormal><o:p> </o:p></p><p class=MsoNormal>Praktický poznatek k obalům potravin: Jablko lze umýt technickým lihem, ale ředkvička se potom už jíst nedá:-)</p><p class=MsoNormal><o:p> </o:p></p><p class=MsoNormal>Další odkaz:</p><p class=MsoNormal><a href="https://neviditelnypes.lidovky.cz/veda/koronavirus-neco-zabira-malokdo-to-ale-vidi.A200314_204201_p_veda_wag"><span style='color:windowtext;text-decoration:none'>https://neviditelnypes.lidovky.cz/veda/koronavirus-neco-zabira-malokdo-to-ale-vidi.A200314_204201_p_veda_wag</span></a><o:p></o:p></p><p class=MsoNormal><o:p> </o:p></p><p class=MsoNormal>Hlavní závěr je, že riziko nákazy i komplikací nejspíš roste s nedostatkem vitamínu D. Z vlastní zkušenosti můžu potvrdit, že jsem míval několikrát za zimu chřipku a další virózy, často se sekundární infekcí bakteriemi a léčbou antibiotiky. V podstatě jsem kašlal celou zimu. Co užívám D, tak se to omezilo na pár kejchnutí 1 večer.</p><p class=MsoNormal><o:p> </o:p></p><p class=MsoNormal>PH</p><p class=MsoNormal><o:p> </o:p></p><div style='mso-element:para-border-div;border:none;border-top:solid #E1E1E1 1.0pt;padding:3.0pt 0cm 0cm 0cm'><p class=MsoNormal style='border:none;padding:0cm'><b>Od: </b><a href="mailto:hw@prelude.cz">Pavel Kutina</a><br><b>Odesláno:</b>středa 18. března 2020 16:59<br><b>Komu: </b><a href="mailto:hw-list@list.hw.cz">HW-news</a><br><b>Předmět: </b>Re: [OT] Isopropyl jako dezinfekce</p></div><p class=MsoNormal><o:p> </o:p></p><p class=MsoNormal>Viz http://petr-kubac.blog.cz/2003/chemik-o-koronaviru</p><p class=MsoNormal><o:p> </o:p></p><p class=MsoNormal>Pavel Kutina</p><p class=MsoNormal><o:p> </o:p></p><p class=MsoNormal><o:p> </o:p></p><p class=MsoNormal><o:p> </o:p></p><p class=MsoNormal>----- Original Message ----- </p><p class=MsoNormal>From: "Michal Gregor" <a2x1nptda8@email.cz></p><p class=MsoNormal>To: "HW-News" <hw-list@list.hw.cz></p><p class=MsoNormal>Sent: Wednesday, March 18, 2020 4:51 PM</p><p class=MsoNormal>Subject: [OT] Isopropyl jako dezinfekce</p><p class=MsoNormal><o:p> </o:p></p><p class=MsoNormal><o:p> </o:p></p><p class=MsoNormal>> Zdravim,</p><p class=MsoNormal>> nebite jak je s dezifenkci isopropyl na soucasnou breberku? Prijde mi to </p><p class=MsoNormal>> lepsi nez Savo, protoze po nem spousat veci koroduje. Zatim mame v dilne </p><p class=MsoNormal>> slusne zasoby. Horsi to bude az dojde.</p><p class=MsoNormal>><o:p> </o:p></p><p class=MsoNormal>> Muze se s tim cistit i obaly potravin?</p><p class=MsoNormal><o:p> </o:p></p></div></body></html>