<div dir="ltr"><div><div>Ještě se vracím k tématu. Dorazil mi ten ořechový olej z Číny a pomerančové ředidlo, o víkendu bych to chtěl natřít. <br></div>Můžete mi dát doporučení, v jakém poměru ředit první a pak daší nátěry ? Předpokládám, že ten olej ohřeju , na jakou asi teplotu ? <br></div>Případně kolik těch nátěrů celkem udělat ? Jsem v této oblasti naprostý laik. <br><div><br></div></div><div class="gmail_extra"><br clear="all"><div><div class="gmail_signature" data-smartmail="gmail_signature">Zdravi<br>Jirka Sloupenský OK1MWW</div></div>
<br><div class="gmail_quote">Dne 4. března 2018 12:06 gatilo <span dir="ltr"><<a href="mailto:gatilo@centrum.cz" target="_blank">gatilo@centrum.cz</a>></span> napsal(a):<br><blockquote class="gmail_quote" style="margin:0 0 0 .8ex;border-left:1px #ccc solid;padding-left:1ex"> 4.3.2018, 11:44:38<br>
<br>
Napousteni horkou fermezi, je klasika technika. Idealnich vysledku,<br>
lze dosahnou na cervencovem polednim slunci. Samotna fermez, je pri<br>
pokojove teplote, pomerne husta, tedy se hure roztira a vsakuje.<br>
Ovsem pozor, nektere dnesni "fermeze", jsou od vyrobce naredeny,<br>
nejcastej lakovym benzim. Tam je zahrivani pred aplikaci spise<br>
kontraproduktivni, smradlave a v krajnim pripade az nebezpecne.<br>
Jinak, fermez je take lneny olej, jen je, narozdil od potravinarskeho<br>
lneneho oleje, ktery je lisovan za studena, lisovana za horka. A je<br>
dale upravovana, aby se urychlilo "vysychani" (presnej polymerace<br>
predevsim vzdusnym kyslikem). Klasicka uprava spociva v pridavku<br>
kobalnatych sikativu, ale to neni pro dnesni dobu dostatecne eko,<br>
takze soudobe vyrobky mohou byt upraveny i jinym zpusobem.<br>
Ten rozdil ve vysychani, mezi klasickou fermezi a potravinarskym<br>
lnenym olejem, je za stejnych podminek asi tak 3 ku 15-30 dnum.<br>
<br>
<br>
S pozdravem Pavel<br>
mailto:<a href="mailto:gatilo">gatilo</a> + zavinac + <a href="http://centrum.cz" rel="noreferrer" target="_blank">centrum.cz</a><br>
<br>
--<br>
Jaroslav Buchta napsal:<br>
<span class="im HOEnZb"><br>
> Mam jen z doslechu, nikdy jsem to nedelal ale vysledek by melo dost<br>
> vylepsit, kdyz bude fermez ohrata. Jen se to asi nesmi prehnat aby neblafla<br>
<br>
</span><span class="im HOEnZb">> Dne 03.03.2018 v 14:03 Jirka Mww napsal(a):<br>
> Dobrý den,<br>
<br>
> jo, je to ta spárovka, omlovám se, kupoval jsem to poprvé v životě, terminologie je problém.<br>
> Díky za radu, natřu to fermrmeží , ještě přemýšlím, že bych na to<br>
> pak položil nějaké tvrdé linoleum,<br>
> které by se po čase mohlo vyměnit.<br>
<br>
> Zdravi<br>
> Jirka Sloupenský OK1MWW<br>
<br>
> Dne 3. března 2018 13:54 Ales Prochaska, Divesoft<br>
> <<a href="mailto:prochaska@divesoft.cz">prochaska@divesoft.cz</a>> napsal(a):<br>
> Pokud myslíte "spárovku" (<br>
> <a href="https://shop.hapex.cz/data-img/sparovka_dub_cink_20x650x5000_mm_a-b-864(0).jpeg" rel="noreferrer" target="_blank">https://shop.hapex.cz/data-<wbr>img/sparovka_dub_cink_<wbr>20x650x5000_mm_a-b-864(0).jpeg</a><br>
</span><div class="HOEnZb"><div class="h5">> tak doporučuji napustit fermeží. Natřít štětcem, otřít hadrem a po<br>
> chvíli opakovat. Za dva dny fermež zaschne. Po deseti letech obnovit.<br>
> Mám tak ošetřené ponky a pracovní stoly doma v dílně i ve firmě a i po<br>
> mnoha letech naprostá spokojenost.<br>
<br>
> Pokud jde opravdu o "laťovku" (<br>
> <a href="https://www.kopeko.cz/data/images/articles/28/2016-28-10-22-34-31-1280-960-0-1477686871latovky.jpg" rel="noreferrer" target="_blank">https://www.kopeko.cz/data/<wbr>images/articles/28/2016-28-10-<wbr>22-34-31-1280-960-0-<wbr>1477686871latovky.jpg</a><br>
> ) tak tu doporučuji nařezat na obdélníčky 50 x 300 mm a stopit v<br>
> kamnech (dokud není ničím natřená) a zakoupit místo ní bukovou spárovku.<br>
<br>
> Aleš Procháska<br>
<br>
>> dobrý den,<br>
>> moc to sem nepatří, ale myslím, že to tady už jednou bylo. Koupil jsem si v<br>
>> hobby marketu pracovní desku z laťovky na starý ponk, který renovuji. Bylo<br>
>> by dobré tu desku něčím napustit nebo nalakovat, než se na ní začne něco<br>
>> dělat ? Bude se jednat o běžné domácí batlení s kovem a dřevem, nic<br>
>> specielního.<br>
<br>
>> Zdravi<br>
>> Jirka Sloupenský OK1MWW<br>
<br>
<br>
> ______________________________<wbr>_________________<br>
> HW-list mailing list - sponsored by <a href="http://www.HW.cz" rel="noreferrer" target="_blank">www.HW.cz</a><br>
> <a href="mailto:Hw-list@list.hw.cz">Hw-list@list.hw.cz</a><br>
> <a href="http://list.hw.cz/mailman/listinfo/hw-list" rel="noreferrer" target="_blank">http://list.hw.cz/mailman/<wbr>listinfo/hw-list</a><br>
<br>
<br>
<br>
> ______________________________<wbr>_________________<br>
> HW-list mailing list - sponsored by <a href="http://www.HW.cz" rel="noreferrer" target="_blank">www.HW.cz</a><br>
> <a href="mailto:Hw-list@list.hw.cz">Hw-list@list.hw.cz</a><br>
> <a href="http://list.hw.cz/mailman/listinfo/hw-list" rel="noreferrer" target="_blank">http://list.hw.cz/mailman/<wbr>listinfo/hw-list</a><br>
<br>
<br>
<br>
<br>
______________________________<wbr>_________________<br>
HW-list mailing list - sponsored by <a href="http://www.HW.cz" rel="noreferrer" target="_blank">www.HW.cz</a><br>
<a href="mailto:Hw-list@list.hw.cz">Hw-list@list.hw.cz</a><br>
<a href="http://list.hw.cz/mailman/listinfo/hw-list" rel="noreferrer" target="_blank">http://list.hw.cz/mailman/<wbr>listinfo/hw-list</a><br>
</div></div></blockquote></div><br></div>