<html><body>Zdravím,<br><br>Do mě draslík lili kapačkou několikrát na pohotovosti. Asi to je jejich oblíbená sloučenina :-) Ale spíš mě to obživlo než usmrtilo :-)<br><br>Honza<br><br><p>---------- Původní zpráva ----------<br>Od: ok1ia <ok1ia@seznam.cz><br>Komu: 'HW-news' <hw-list@list.hw.cz><br>Datum: 13. 12. 2014 13:00:21<br>Předmět: RE: OT na sobotu: Sůl do kuchyně se sníženým obsahem sodíku ?</p><br><blockquote>Ahoj, tady http://cs.wikipedia.org/wiki/Chlorid_draseln%C3%BD    píšou:<br><br>Užití<br>K výrobě draselných hnojiv, elektrolýzou taveniny chloridu draselného se vyrábí elementární draslík.<br><br>Monokrystal KCl se používá jako detektor radioaktivity, působením ionizujícího záření se zbarvuje fialově. Sytost zbarvení je úměrná celkové absorbované energii (dávce) záření. Použito např. v krystalovém dozimetru ČSLA DK-62.<br><br>Dále se využívá jako poslední látka zastavující srdce při popravách smrtící injekcí v USA.[1]<br>Výroba<br><br>Nejsnadnějším způsobem výroby je neutralizace roztoku hydroxidu draselného kyselinou chlorovodíkovou podle rovnice:<br><br>KOH + HCl → KCl + H2O<br><br>Tak bacha na smrtící injekce  a radioaktivitu  :-))<br>Honza.<br><br><br><br><br>*********************************************<br><br>-----Původní zpráva-----<br>Od: Pavel Krafcik [mailto:hwl@pjk.cz] <br>Odesláno: 13. prosince 2014 10:13<br>Komu: hw-list@list.hw.cz<br>Předmět: Re: OT na sobotu: Sůl do kuchyně se sníženým obsahem sodíku ?<br><br>Zdravím,<br><br>Míchám si NaCl s KCl sám. Ale podle mne je třeba dodržet zásadu, že by <br>klasické soli (NaCl) mělo být aspoň 50%. Když je KCl víc, tak má směs <br>divnou chuť. Ale to může být jen subjektivní názor.<br><br>Kdysi jsem si koupil zásobu čisté KCl zde: http://www.pentachemicals.eu <br>a míchám to s koupenou solí napůl. Snad to ještě prodávají v množství <br>menším než vagón, budu potřebovat dokoupit.<br><br>Pavel Krafčík<br><br>Dne 13.12.2014 v 11:02 Pavel Troller napsal(a):<br>> Zdravím,<br>>    Kdykoliv jede někdo z rodiny do UK, vždy si u něj objednám toto:<br>>    http://www.losalt.com<br>>    Jde o směs 66% KCl a 33% NaCl. Používám to v běžné kuchyni místo klasické<br>> NaCl a musím říct, že mi to velice vyhovuje, výrazně to mírní mé zdravotní<br>> problémy. Navíc bych subjektivně řekl, že KCL je ještě slanější než NaCl,<br>> takže stačí menší gramáž této směsi na dosažení stejného chuťového vjemu.<br>> Na webu lze dohledat distribuci po světě - v Evropě je k dispozici v řadě<br>> zemí, ČR však mezi nimi není. To lze řešit několika způsoby:<br>>    - obdobným produktem, který by u nás k dispozici byl<br>>    - zdrojem kvalitního KCl, který lze bez obav konzumovat - směs si pak<br>> umíchám sám<br>>    - dovozem originálního produktu - vidím, že by měl být k mání v Rakousku<br>> i Německu, ale ačkoliv jsem již manželku zaúkoloval, aby se na svých<br>> služebních cestách po něm podívala, zatím nebyla úspěšná.<br>>    Je o tázkou také, jak to bude s cenou - věřím, že i KCl v P.A. čistotě<br>> by nemusel být tak drahý a že by to bylo asi nejjednodušší řešení...<br>> Co o tom soudíte, kolegové chemici a kuchaři (kuchařina je stejně jen<br>> speciální obor organické chemie :-) :-) ) ?<br>>    Zdraví Pavel<br>> _______________________________________________<br>> HW-list mailing list  -  sponsored by www.HW.cz<br>> Hw-list@list.hw.cz<br>> http://list.hw.cz/mailman/listinfo/hw-list<br>><br><br><br><br>---<br>Tato zpráva neobsahuje viry ani jiný škodlivý kód - avast! Antivirus je aktivní.<br>http://www.avast.com<br><br>_______________________________________________<br>HW-list mailing list  -  sponsored by www.HW.cz<br>Hw-list@list.hw.cz<br>http://list.hw.cz/mailman/listinfo/hw-list</blockquote></body></html>