<div dir="ltr"><div>Je to prekvapive jednoduche, Prikladem budiz kotle pouzite ne Titaniku, <br></div><div>Cela fnta je v tom, ze sul, respektive solanka s vysokym obsahem soli je tezsi nez morska voda ktera se nove do kotle privadi a tak v kotli klesa ke dnu. Pak stačí mít u dna kohouty vyvedfene do more, kdyz je otevrete tak para vytlaci solanku u dna do more a vy se tak zbavite soli. Tahle operace se provadela cca kazde dve hodiny provozu kotle, pri plnem vykonu nebo pri pluti oblasit s vyssi salinitou i casteji.Na kotli pro tento ucel byl salinometr, kde bylo videt jake jsou pomery v kotli. Zkuseny predak v kotelne ale salinitu pozna podle tlakomeru a teplomeru na kotli.<br>
</div><div>Krome soli ,ale morska voda obsahuje dalsi necistoty,ktere se naopak shromazduji na hladine v kotli a branili prechdu vody z kapaliny na paru. Rikalo se tomu tusim kolac, ten se odstranoval bud tim,ze voda která se do kotle vhánela na urvni hladiny vody v kotli se z casti na druhe strane odvadela a vodni proud tak tento bordel sthaval mimo kotel. Modernejsi byl plovak s hrablem, ktery bodel shrabl k vypusti kde se pak odpustil mimo kotel a lod.<br>
</div><div>Kdyz jsme začal s tim titanikem tak pro zajimavost, na Titaniku bylo 29 kotlu pricemz pri bezne plavbe jelo vzdy 24 kotlu a ty sezrali za hodunu cca 25tun uhli. <br>Ty tam muselo lopatou nahaze 48 topičů a 20 přihazovaču, smena trvala 4hodiny , pokud by doslo k tomu,ze by Titanik jel na rekord tedy o Modrou stuju tak by se zkratilo stridani na 3 hodiny :-) V nádrzich (uhelny bunkr) se vozilo, tedy vezlo 6000 tun uhli.<br>
</div></div><div class="gmail_extra"><br><br><div class="gmail_quote">Dne 3. července 2014 16:15 Petr Zapadlo <span dir="ltr"><<a href="mailto:zapik@email.cz" target="_blank">zapik@email.cz</a>></span> napsal(a):<br>
<blockquote class="gmail_quote" style="margin:0 0 0 .8ex;border-left:1px #ccc solid;padding-left:1ex">
<div text="#000000" bgcolor="#FFFFFF">
Když už se tu probírá tohle téma.<br>
Neví někdo jak to řešili parníky na moři?<br>
Předpokládám, že nevezli zásobu sladké vody na výrobu páry.<br>
Co říkal kotel na slanou vodu a jak se zbavovali solných usazenin z
kotle, vždyť jich tam muselo být spoustu.<br>
<br>
Díky<br>
<br>
Zapik<br>
<br>
<br>
<div>Dne 3.7.2014 16:10, Draček Fráček
napsal(a):<br>
</div>
<blockquote type="cite">
<div dir="ltr">
<div>
<div>
<div>
<div>
<div>
<div>Ja se vam to pokusim vysvetlit.<br>
</div>
Tvrdost vody se skladá ze dvou sluzek , tvrdosti stale
a tvrdosti prechodne.<br>
</div>
Tvrdost prechodna tzv, tvrdost uhlicitanova. Je
zpusobena kyselim uhlicitanem vapenatým a kyselým
uhlicitanem horecnatym. To je ta tvrdost, kterou lze
odstarnit varem, musi to byt skutecny var, kdy voda
bubla, protoze prave na bublinkach dochazi k rozkladu
hydrogenuhlicitanu na nerozpustne uhlicitany a oxid
uhlicity.Oxid uhličity pak vysrszi uhlicitanovou
tvrdost.<br>
</div>
Druhou tvrsoti je stála, siranova, tu tvrori soli
anorganickych kyselin , predevsim sirany na tuto tvrdost
nema var vliv. Zda ma nebo nema cenu vodu prevarovat , to
zalezi na tom co vám tece z kohoutklu, nejlepe zjistit
dotazem na vodarnach.<br>
</div>
5l technicke destilky jde koupit kolem 30Kc.<br>
</div>
Aby to nebylo OT tak prechodnou tvrdost by melo jit resit
pomoci sdtridaveho mg. pole na privodu vody. Stridave mg. pole
by melo vytvaret nano krystaly, ktere se hure shlukuji a tak i
pri varu v zehlicce by mely vyletavat s parou ven a neusazovat
se uvnitr.<br>
</div>
Misto destilky jde pouzit destovou vodu ,ale diky repce je radu
mesicu nepouzitelna kvuli pilu.<br>
</div>
<div class="gmail_extra"><br>
<br>
<div class="gmail_quote">Dne 2. července 2014 17:59 Alexandra
Svobodová <span dir="ltr"><<a href="mailto:hwnews@zirafoviny.cz" target="_blank">hwnews@zirafoviny.cz</a>></span>
napsal(a):<br>
<blockquote class="gmail_quote">Dobrý večer,<br>
<br>
je tu i dost lidí erudovaných v chemii, tak mi třeba
bude někdo schopen odpovědět na jednoduše vypadající otázku:
Co se stane s minerály rozpouštěnými ve vodě, když tuto vodu
převařím? Zkušenost říká, že s takto upravenou vodou méně
zanášejí spotřebiče, které takovou vodu potřebují dále
zpracovávat. Typicky napařovací žehlička. Co to způsobuje?<br>
<br>
Případně ještě jeden dotaz, dá se nějak změkčit velmi
tvrdá voda tak, aby byla měkčí, ale tak, aby chemikálie
nezničila daný tepelný spotřebič? Nevím, co provede
hydrogenuhličitan sodný na horké plotně žehličky a po
zkušenostech s kyselinou citrónovou to nemám odvahu zkoušet
(vznikla totiž něco jako chemická zbraň a uvnitř žehličky
vzniklo tolik sajrajtu, že mi ji to prakticky zničilo).<br>
<br>
Děkuji za případné nápady :-)<br>
<br>
Saša Svobodová<br>
_______________________________________________<br>
HW-list mailing list - sponsored by <a href="http://www.HW.cz" target="_blank">www.HW.cz</a><br>
<a href="mailto:Hw-list@list.hw.cz" target="_blank">Hw-list@list.hw.cz</a><br>
<a href="http://list.hw.cz/mailman/listinfo/hw-list" target="_blank">http://list.hw.cz/mailman/listinfo/hw-list</a><br>
</blockquote>
</div>
<br>
</div>
<br>
<fieldset></fieldset>
<br>
<pre>_______________________________________________
HW-list mailing list - sponsored by <a href="http://www.HW.cz" target="_blank">www.HW.cz</a>
<a href="mailto:Hw-list@list.hw.cz" target="_blank">Hw-list@list.hw.cz</a>
<a href="http://list.hw.cz/mailman/listinfo/hw-list" target="_blank">http://list.hw.cz/mailman/listinfo/hw-list</a>
</pre>
</blockquote>
<br>
</div>
<br>_______________________________________________<br>
HW-list mailing list - sponsored by <a href="http://www.HW.cz" target="_blank">www.HW.cz</a><br>
<a href="mailto:Hw-list@list.hw.cz">Hw-list@list.hw.cz</a><br>
<a href="http://list.hw.cz/mailman/listinfo/hw-list" target="_blank">http://list.hw.cz/mailman/listinfo/hw-list</a><br>
<br></blockquote></div><br></div>