problem s RP2040 (raspberry pico)

Jan Waclawek konfera na efton.sk
Čtvrtek Říjen 26 14:46:30 CEST 2023


Stavim dvacku (ale cesku :-) ) na to ze je to software.

> MicroPython 

Dufam, ze v ramci skoly to chce byt demonstracia toho, ze ako urcite nie.

wek


----- Original Message ---------------

>zdravim,
> 
>v rámci ±koly si hrajeme s projektem kde hlavní MCU je RP2040. 
>vyrobili jsme několik prototypu (v±echny v tomto ohledu bez problému) a teď i 25 ks zku±ební sérii. z těch 25ks se asi u 3-4 vyskytuje problém s náběhem RP2040.(minimálně se to tak jeví..)
>zapne se napájení a nenaběhne program (nepracuje displej, nevytvoří se COMport apod...)
>občas to funguje korektně (třeba 1-5 pokusů z deseti...)
>boot mód na tlačítko funguje zdá se spolehlivě, po nahrátí programu se vµdy korektně spustí. po vypnutí ale uµ často zase nenaběhne.. aµ za několik pokusů..
>kdyµ to nefunguje, tak se napájecí napětí zdají být korektní bez oscilací.  oscilátor normálně osciluje na 12MHz se stejnou amplitudou jako na funkčním kusu.  nedokáµi říct jestli startuje v čas... zkou±el jsem vyměnit C 18pF za 33pF (viz aplikační poznámky k rp2040..)
>reset přizemněním pinu RUN (který je nezapojený a má mít interní pullup) nevede k úspě±nému náběhu obvodu (to uµ by napájení mělo být super ustálené)
>koukal jsem na náběh napájení, zdá se být ok, pěkně z nuly na  nominální úroveň, občas a jedním malým zubem na začátku, analogové nabíhalo trochu pomaleji, zkusil jsem zmen±it R u reference co to ovlivňuje, bez efektu
>kdyµ to nefunguje tak je vidět µe  minimálně chvíli probíhá komunikace s SPI FLASH (tak jsem kontroloval jestli opravdu dochází k resetu přiloµením GND drátku na pin RUN, který je jinak nezapojený..)
>v±ech 25ks osazovalo AllPCB (tedy jen SMD komponenty na jedné straně), součástky by měly být teoreticky z Mouser... pájení vypadá velmi solidně. 
>zatím jsem nezkouąel měnit tu pamě», nemám tu volný kus... ani přepájet RP2040 mám pocit ľe to bude jako obvykle něčím jiným...
>párkrát jsem měl pocit, µe úspě±nost spu±tění ovlivňuje mechanický tlak prstem na oblast MCU-FLASH, ale opakovatelné to není...
>nezkou±eli jsme připojovat SWD debugger, nevím jestli by mohl nějak pomoci a jestli ho lze nějak pouµít na win...?
>vím µe někdo zmiňoval µe s RP2040 pracoval, nebyl by nějaký nápad?
>asi by to chtělo udělat nějaký velmi minimalistický kód, aby se vyloučila nějaká na±e FW chyba, ale teď nebyl moc čas... to co tam spou±tíme je upravený MicroPython s vlastními knihovnami v C pro ná± HW...
>i kdyµ teď koukám µe pípání s PIEZO půjde snadno, tak teď je±tě zkusím v normálním neupraveném micropythonu.. 
> 
>pokud by se chtěl někdo mrknout na schéma, tak je zde:
>https://open-cube.fel.cvut.cz   v sekci Download.
> 
>díky
>v.



Další informace o konferenci Hw-list