RE: Páteční dvojkvíz

Pavel Hudecek edizon na seznam.cz
Pátek Únor 19 11:32:36 CET 2021


1. Základní myšlenka je, že krájet klasický malý žempióny bylo pracný, tohle je výrazně lepší. Jen se někdy kus nevejde, nebo by se naopak ještě kus vešel. Tzn. to chce vědět, na jak silný plátky krájet.

2. Porto bello, to bude ono. Vietnamci tomu tady říkaj houby čéský, houby černý a jeden žampiony černý, jenže ten má žampióny u všech hub (žampióny hlívy apod.)

PH

Od: Brandejs Petr
1) Sice se dá vypočítat obsah kruhové úseče pomocí délky tětivy a výšky kruhové úseče, to však neřeší rozmístění úsečí po kruhu tak, aby zbylo co nejméně místa bez pokrytí.
Tipoval bych to na použití nějakého sw pro návrh řezacího plánu pro největší výtěžnost z daného polotovaru. Ovšem nejjednodušší řešení je na bázi Occamovy břitvy - nakrájet na čtvečečky a posÿpat :-)

2) Žampiony porto bello?


------ Původní zpráva ------
Od: "Pavel Hudecek" <edizon na seznam.cz>
Dnes mě při přípravě večeře napadly následující kvízové otázky:
 
1. Mějme houbu, jejíž tvar by se dal zjednodušit na kulový vrchlík výšky D/5 z koule o průměru 12 cm. Na jak silné plátky se musí nakrájet, aby pokryly 90 % plochy pizzy o průměru 27 cm?
Ohledně orientace plátků houby napoví obrázky v otázce 2:
2. Jak se jmenují houby, kterým zdejší vietnamec říká „houby čéský“? http://dejvice.cz/edison/houbycz/
Plátky někdy zůstávají bílé, jindy pravděpodobně ze starších hub, krátce po nakrájení mírně zrůžoví. Houby jsou zjevně průmyslově pěstované.

------------- další část ---------------
HTML příloha byla odstraněna...
URL: <http://list.hw.cz/pipermail/hw-list/attachments/20210219/8a4fd245/attachment-0001.html>


Další informace o konferenci Hw-list