OT Pneu v TP

Tomáš Mádr ok2mtm na seznam.cz
Pondělí Listopad 2 09:48:50 CET 2015


A v čem je problém - v TP je uvedeno několik možných variant pneu a jedna z nich nejspíše zimním pneu na autě vyhovuje. Tedy pokud je na pneu napsáno 255/85/ R16 86 T - tedy stejná šířka, výška, průměr ráfku, stejný nebo vyšší hmotnostní index a stejný nebo vyšší rychlostní index, jako je uvedeno v TP, tak není co řešit. To, že u tohoto konkrétního rozměru není uvedeno M+S je jedno, zimní gumy se v létě používat smí, letní v zimě taky, i když s určitým omezením.
 
Ty řádky s alternativními rozměry pneu je třeba brát každý zvlášť, ne všechny dohromady. Proč je u konkrétního rozměru uvedeno M+S bych vůbec neřešil, pokud není někde jinde uvedeno, že zimní gumy mohou být POUZE v tomto rozměru. Osobně bych ten řádek chápal opačně - tedy že v rozměru 195/65/R15 s rychlostním indexem Q se dají použít pouze zimní gumy, letní musí mít rychlostní index T.
 
Ještě k praktickým zkušenostem - zjištění šířky ráfku je trošku složitější - buďto na to mají měřidlo a měří ráfek bez pneu, protože každý má jinou šířku stěny, nebo by ráfek museli z auta demontovat, protože popis je většinou zevnitř, kam není vidět. A STK nic demontovat nesmí, stejně tak, nesmí na autě nic opravit - jedinou výjimkou bývalo seřízení světel, ale to bylo taky spíš o dobré vůli a jenom když to šlo jednoduše. Takže to celé končí na pohledové kontrole nápisu na boku pneu.
 
Tomáš OK2MTM
 


Další informace o konferenci Hw-list