Dalsi jazykova ptakovina - predpony u stupnu?

Pavel Hudecek edizon na seznam.cz
Středa Únor 25 21:13:02 CET 2015


Ne. Normálně fungující jednotka je třeba Kelvin. 0 kelvinů je nulová teplota. Dělením (čísly nad 1) ji tedy vždy snižujeme, násobením zvyšujeme. To u °C, °F, ani jiných stupňů nefunguje. Proto jsou to stupně. Když třeba –10 °C vydělíte třema, není výsledek chladnější, ale teplejší.

Prostě kdykoli je něco stupeň, znamená to, že je potřeba si dávat pozor, protože se to nebude chovat normálně. Viz stupně piva, Richterova škála, ... a taky úhlové stupně, které pro změnu fungují normálně, až na to, že je jich dokola 360 a je u nich nakázáno místo normálních dílů a předpon používat minuty a sekundy (a část Čechů se bude hádat, zda sekundy, nebo vteřiny).

Co se předpon týče, tak je to asi jedno, formulačně správně budou např. milistupně Celsia, ale bude to právě kvůli té nepřirozené poloze nuly více matoucí, než třeba ta miliastronomická jednotka (astronomická milijednotka je formulačně špatně, protože předpona nepatří dovnitř, ale před původní název jednotky). Tzn. nic nebrání třeba říct, že Merkur je od slunce 307-467 mAU, nebo 46-70 Gm. Běžně říkám, že rychlost světla je cca 300 Mm/s.

PH

From: burdal1 na post.cz 
To asi ne. Stupen celsia (nebo taky Celsiuv stupen) je "normalne fungujici" jednotka SI odvozene veliciny "Celsiona teplota". Nechapu proc by se hodnota Celsiovy teploty nesnizila na polovinu po vydeleni dvemi. Stejne tak nevidim duvod pro omezeni pouziti predpon k jednotkam. Milistupen Celsia me osobne zase tak nevzrusuje. To uz me vic rajcuje astronomicka milijednotka :-)


  Těmi stupni se v podstatě říká, že to není normálně fungující jednotka (v 
  případe °C např. proto, že dělením 2 se teplota nesníží na polovinu, ale 
  přiblíží na polovinu vzdálenosti od trojného bodu vody). Předpony by se k 
  nim asi dávat neměly.
------------- další část ---------------
HTML příloha byla odstraněna...
URL: <http://list.hw.cz/pipermail/hw-list/attachments/20150225/377700d0/attachment.html>


Další informace o konferenci Hw-list