Mereni proudu s galvanickym oddelenim

Pavel Hudecek edizon na seznam.cz
Úterý Srpen 25 00:26:50 CEST 2015


A já bych pro změnu doporučil NF LC oscilátor s jedním tranzistorem. Přepínat se budou kondíky, sinus nebude rušit, oddělení se udělá trafíčkem, které poslouží i jako indukčnost v oscilátoru. Na druhé straně pak MCU změří frekvenci.

PH

From: Vláďa Anděl 
Ale jde to i bez operáku. Jako inspiraci dávám oddělovač, který používám k audiorecorderu pro záznam delších časových úseků, než umí osciloskop. Oddělovač chodí do 100 KHz a nulu to drží taky docela dobře.

Dne 24.8.2015 v 18:00 Richard Kaliciak napsal(a):
ja by som Vam tiez odporucal to riesenie s dvoma optokoplermi (podla tej appnote od vishay), dvoma operakmi a ako inspiraciu na zapojenie toho volica tento obrazok:

http://cdn.shopify.com/s/files/1/0045/8932/files/lcd-button-ladder.png?100430

Na druhej strane s A/D odhadnut.
A pre vizualny efekt este pripojit ku A277 so siestimi ledkami.

Am 24.08.2015 um 13:42 schrieb Pavel Kutina:
    Nee, vsechno je jinak... To radio je puvodne kanalove, na panelu se otocnym ctyrpatrovym prepinacem prepina sest prednastavenych kanalu. Predchozi majitel tomu spocitat a udelal pasmove propusti, ja misto pevnych kanalu (kmitocty generovane sesti krystaly) poustim signal z DDS. Takhle cast chodi bez vyhrad, taky to z vetsi casti vymysleli u Yaesu :) 

    Protoze nechci tu bednu predelavat a prilis rozhrabavat, mam DDS s LCD a enkoderem v krabici, ktera je polozena na radiu. Z radia mi vede jeden tlustomultikabel do te krabice (VFO, krmeni a prave cteni stavu prepinace rozsahu), odpojenim sekce, ktera byla jako priprava pro dalkove ovladani, vyziskal jedno patro toho kanaloveho volice pro sebe. 

    Protoze je pitomost ladit nekam jinam, nez kam mam prenuty kanalovy volic, potrebuju v MCU nejak zjistit stav toho prepinace (coz je prave tato debata), podle toho se programove upravi ladici rozsah a zvoli se prislusna sada pametovych mist (tedy pamet ve smyslu presetu). Aktualne jich tam mam 30 pro kazde pasmo (veslo by se asi 150 pameti na pasmo, ale v tom si pak udelam akorat tak binec, takze jsem to oriznul), textove popisy editovatelne v PC, nastavovani kmitoctu i z PC (mam tam FTDI USB, dodelavam jeho galvanicke oddeleni - PC po dratech rusi priserne) a tak podobne - stale probiha vyvoj a co je pravda dneska, nemusi byt pravda zitra... 

    No a protoze jsem se presvedcil, ze je velice jednoduche ten prijimac zarusit od toho MCU (a LCD, DDS, USB a tak dal), tak se snazim dusledne oddelovat, co jen jde - samotna logika je v hlinikove krabici, ktera je vlozena v kryci ("designove") krabici z ABS jeste s uhlikovy nastrikem (ten uz tam byl, recykloval jsem nejakou pristrojovou krabici :) Nedavno jsem tu resil vystupni transformator pro tu DDS - nakonec jsem to namotal 2:1 a funguje na prvni dobrou. 

    Takze sice nepotrebuju buhvijakou presnost indikace kanalu, ale nesmi se to nijak courat a ujizdet, jinak budu ladit jiny kmitocet, nez na jaky bude prepnuty vstupni filtr, coz je trochu k vzteku. Navic by to jeste melo byt rozumne svizne, abych po prepnuti prepinace necekal na to, az budu moci ladit. 

    Uvazuju o tom, ze si tam vytahnu S-metr a par dalsich signalu (aby se treba dalo skenovat pasmo nebo skenovat mezi presety), ale to je jeste nejista budoucnost - pak uz bude zalezet hlavne na tom, kolik mi kde zbyde pinu a volne pameti v MCU. A az mi ta pamet dojde, udelam to cele znova, osadim tam nejaky ARM a tentokrat uz to nacpu na DPS (ted to mam s Arduinem Mini Pro nadratovane na univerzalce - k nezaplaceni)... 

    Proste si hraju :) 
------------- další část ---------------
HTML příloha byla odstraněna...
URL: <http://list.hw.cz/pipermail/hw-list/attachments/20150825/a45278c3/attachment.html>


Další informace o konferenci Hw-list