RE: Úroveň maturantů

Šerých Jakub Serych na panska.cz
Úterý Květen 20 20:55:50 CEST 2014


Ono casto je dobre zasadit pri vyuce techniku do historickeho kontextu, protoze to mnohdy priblizi pouzite principy a studentum to pomuze si udelat sirsi a lepsi obraz.

Napriklad kdyz u Internetu rikam, ze vzniknul za studene valky, protoze Americani se bali napadeni sve telefonni site centralizovane do velikych uzlu, a ze tedy zakladnim principem je huste propojena sit s malymi uzly, tak se jim to vetsinou zafixuje lepe, nez kdybych jen suse vyjmenoval rozdily tech dvou typu siti bez jakychkoliv dalsich netechnickych souvislosti.

Blbe ovsem je, kdyz u maturity (dnes) ze studenta vypadne, ze vzniknul za druhe svetove valky. Kdyz jsem ho pote natukl tim, ze v te dobe byly jen elektronky a ze s temi by se Internet stavel ponekud obtizne, tak vyhrkl: "jo tak to bylo za 1. svetove" :-)))) To uz jsem smichem lezeli pod stolem....
Nicmene ten technicky pohled (nehlede na spravnou valku) v nem zustal a krasne mu pomohl se do otazky dostat z te spravne strany.

Jakub Serych

From: Hw-list [mailto:hw-list-bounces na list.hw.cz] On Behalf Of Pavel Kadečka
Sent: Tuesday, May 20, 2014 8:43 PM
To: HW-news
Subject: Re: Úroveň maturantů

Jo, takže si budu pamatovat tunu naprosto nezajímavých věcí, protože na některou z nich možná někdy sbalím holku... a nebo taky ne.

(Jo a nebo se mi to bude hodit, až na starý kolena budu v domově důchodců luštit křížovky...)

P.K.

Dne 20. května 2014 19:42 Pavel Kořenský <pavel.korensky na dator3.cz<mailto:pavel.korensky na dator3.cz>> napsal(a):
Tak ono se té češtině, literatuře, dějepisu, zeměpisu a dalším drobnostem říká "všeobecné vzdělání" a je dobré jej nepodceňovat.

Kupříkladu svou celoživotní družku jsem kdysi zaujal tím, že jsem s ní (coby student FEL ČVUT) uměl hovořit o literatuře, zvířatech, dějinách Egypta a starého Řecka a uměl jsem citovat Kanta. Co taky jiného zbývalo, ona totiž programovat neuměla a pod pojmem hradlo si představila leda malý baráček u kolejí, nedaleko nádraží a transistor bylo pro ní takové to malé rádio na tužkové baterie.

Takže ne, klasické vzdělání alespoň určitého rozsahu nelze jednoznačně zavrhnout ani u technických oborů :) :)


Zdraví PavelK
------------- další část ---------------
HTML příloha byla odstraněna...
URL: <http://list.hw.cz/pipermail/hw-list/attachments/20140520/8fe213d5/attachment.html>


Další informace o konferenci Hw-list