RE: Úroveň maturantů

Šerých Jakub Serych na panska.cz
Úterý Květen 20 14:43:54 CEST 2014


Zajímavé, já mám zcela opačnou zkušenost. FEL já 1985 - 1990, syn 2012 ->. My měli ke každému předmětu seznam otázek, který sice velmi široce a obecně, ale pokrýval celou látku. Oni teď ke zkouškám nemají absolutně nic. Musím říct, že mě by to docela znervózňovalo, raději se  učím na seznam nějakých otázek, protože si nějak můžu odškrtávat, co už dávám a co ještě potřebuje vypilovat. Ale zdá se, že jemu bezotázkový systém vůbec nevadí a naopak se divil, jak jsme se mohli učit se sadou dodaných otázek. :-)

Jakub Šerých

From: Hw-list [mailto:hw-list-bounces na list.hw.cz] On Behalf Of Vláďa Anděl
Sent: Monday, May 19, 2014 11:43 PM
To: HW-news
Subject: Re: Úroveň maturantů

Asi to není jen tady, ale všude. Kamarád učil (možná ještě učí) na střední škole v Torontu a je to tam prý tak na úrovni našich učňáků. Je tam problém ve třídě udržet kázeň, natož aby se sledovaly nějaké výsledky. Chodí tam prý sociálně slabší a těm je obvykle jedno, co se na té škole naučí.

Ohledně VŠ jsem zaregistroval posun mezi tím, když jsem tu školu dělal já a když jí dělal můj syn. Za nás platilo že byl nějaký rozsah učiva, co jsme museli zvládnout. Bylo to dané přednáškama a skriptama. Syn už dostal konkrétní seznam otázek a věděl že na nic jiného se zeptat nemůžou. Taky tam byl seznam příkladů, které se mohly objevit v písemce. Prý je to podle nějakých evropských pravidel. Taky to na mě dělá dojem, že už není potřeba něčemu rozumět. Stačí naučit se se pár věcí odříkat a po zkoušce to zase zapomenout.
Ostatně když táta učil v Poděbradech, ten postupně klesající trend tady byl už za socialismu. Jen z jiných důvodů. Když elektrofakulta v Poděbradech začínala původně jako samostatná škola, bylo na něm, kolik studentů nechá projít. Postupně začal být problém vyhodit od zkoušky Kubánce, Vietnamce... to se hned řešilo přes postoj ke spřáteleným soudruhům... Potom byli někteří privilegovaní i u nás a ke konci, když už to bylo pod pražskou fakultou, hlavní náplň studijního oddělení byla preventivně zjišťovat, kdo má strýčka na OV (UV) KSČ, aby nebyl problém. Pak už to táta psal (téměř) všem a nejen on :-(
Anděl

On 19.5.2014 21:56, Šerých Jakub wrote:
Souhlasím s vámi, ale nemohu s tím nic nadělat. Je to dané pomrveným systémem našeho školství a představou populace (řekl bych že celoevropskou), že bez titulu se vůbec nedá žít. Slovo "průmyslovka" zcela ztratilo svůj význam. Do průmyslu z ní nejde ani noha.

Jediné co zbývá je poctivě pracovat, snažit se alespoň pár jedinců z té početnější skupiny přitáhnout a motivovat (a občas se to i daří), a u ostatních doufat, že je třeba život časem naučí, i když s jasným vědomím toho, jak tvrdé to bude.

Jakub Šerých

From: Hw-list [mailto:hw-list-bounces na list.hw.cz] On Behalf Of Jirka Mww
Sent: Monday, May 19, 2014 9:44 PM
To: HW-news
Subject: Re: Úroveň maturantů

No a to je právě ta otázka, co ta druhá, početnější skupina na té škole vůbec dělá ?  Čím se budou živit ? Instalatéra nebo zedníka pak člověk nesežene.
Zrovna tak je problém sehnat operátora CNC strojů. Hlavně že se střední školy finacují za "kus" a pak mají všichni maturitu.  Některým maturantům
dělá pronlém i trojčlenka.





_______________________________________________

HW-list mailing list  -  sponsored by www.HW.cz<http://www.HW.cz>

Hw-list na list.hw.cz<mailto:Hw-list na list.hw.cz>

http://list.hw.cz/mailman/listinfo/hw-list

------------- další část ---------------
HTML příloha byla odstraněna...
URL: <http://list.hw.cz/pipermail/hw-list/attachments/20140520/c05cf395/attachment.html>


Další informace o konferenci Hw-list