RE: OT Zneužití embosované platebné karty?

Jan Kral kral na fortech.cz
Neděle Květen 11 20:09:54 CEST 2014


Tzv. zehlicka udela jen to, ze obtiskne embos na specialni papirovy tiskopis, takze zadny magneticky pasek se necte. U techto tzv. imprinteru, neboli zehlicek, je nejaky limit (myslim nekde kolem 400Kc) do ktereho neni potreba nic overovat, nad limit obsluha vola na nejake tel. cislo od banky kam diktuje udaje z karty a castku a dostava tzv. potvrzovaci kod, ktery pise na uctenku.
Vsechny nakupy s normalnim terminalem jsou vzdycky overovane u karetni spolecnosti a mely by povolovat platbu pouze do vyse zustatku. Podobne na tom jsou platby pres internet.
Z toho vyplyva (za predpokladu debetni karty), ze by nemelo byt v podstate mozne se dostat do minusu, max. u plateb „zehlickou“ pripadne nizkych castkach s bezkontaktni kartou, coz je vsak diky limitu dost problematicke, navic takovychto mist, kde platby prijimaji „zehlickou“ bude zanedbatelne minimum.
Samozrejme, ze vsechny platby, ktere jsou delane kartou s podpisem pripadne bezkontaktni kartou bez pinu do nahlaseni ztraty karty nese majitel karty. Po nahlaseni karty jako ztracene to jde na vrub banky.
Co se tyka stoplistace, tak jsou moznosti mit embosovanou kartu, kde platba za stoplistaci neni vyzadovana, dokonce mam dojem, ze jsem nekde cetl, ze by stoplistace nemela byt placena.

S pozdravem JK

1. Např. platba kartou přes internet se autorizuje posledním trojčíslím, co je obvykle vedle podpisového vzoru. Pokud si jej někam doma zapíšete a pak seškrábete, problém nejspíš zcela eliminujete, aniž omezíte sám sebe.



2/3. S kartou se dá při osobním nákupu pracovat dvěma cestami:

a) Přes čip: To používají např. bankomaty a novější terminály. Autorizuje se pinem, nově též bez autorizace při malých částkách a bezkontaktním nákupu.

b) Přes magnetický proužek: To je případ vstupu do místnosti s bankomatem, nebo nákupu "žehličkou", kdy se autorizuje podpisem, který zpravidla prodavač nijak nekontroluje. Časté mj. na benzínkách. Zajímavý námět na experiment pro někoho, komu karta bude za chvíli expirovat, zda bankomat kontroluje jen čip, nebo i pásek. V prvním případě by šlo pásek smazat a tak zaručit, že "žehlička" fungovat nebude.



3. Nejsem si jist, ale myslím, že by mohl vzniknout dluh.
------------- další část ---------------
HTML příloha byla odstraněna...
URL: <http://list.hw.cz/pipermail/hw-list/attachments/20140511/a9327cbb/attachment.html>


Další informace o konferenci Hw-list