Heat Pipe znovu

Pavel Hudeček edizon na seznam.cz
Neděle Březen 16 23:43:44 CET 2014


To je samozřejmě nesmysl. Voda v hrnci taky vaří při 100° nezávisle na tom, zda je plný, nebo poloprázdný.

Existuje minimální dosažitelná teplota varu, která je daná zbytkovým tlakem vzduchu.

Nad ní roste tlak a teplota varu je shodná s teplotou v trubici. Nakonec tlak dosáhne hodnoty, k jejímuž dosažení se musí vypařit všechna voda. Tehdy to přestane fungovat. Takže čím více vody tam je, tím vyšší je max. pracovní teplota.

Takže nic, co by vyžadovalo kdovíjak přesné dávkování.

Samozřejmě se to nesmí přehnat, aby např. nebylo kapalinou vyplněno 70 % délky trubky, to by pak ne vždy fungovala. Dále bychom mohli stanovit bezpečnostní limit, aby se všechna voda vypařila dříve, než tlak roztrhne trubku. Ale vůbec bych se nedivil, kdyby běžné, tenké trubičky vydržely nadkritický tlak.

PH

Od: Ing. Peter Adamec 
Ak tam bude viac vody zmeni sa tlak pri odparovani a hot end bude 

"vriet" pri inej telote.

On 15. 3. 2014 2:05, Vláďa Anděl wrote:
> jen mě tak napadlo - proč přesné množství vody? Je tam snad rovnováha 
> mezi kapalinou a plynem (párou) a ta se nastaví jedině tak, že tam 
> bude obojí - voda nesmí vyschnout úplně. Když jí tam bude víc, snad by 
> to nemělo vadit.


Další informace o konferenci Hw-list