CHEM: Převařená voda a minerály
Alexandra Svobodová
hwnews na zirafoviny.cz
Čtvrtek Červenec 3 18:10:21 CEST 2014
Hezký večer,
děkuji za vysvětlení. To ty dvě složky tvrdosti vysvětlují tu
zkušenost, že převařená voda je pro žehličku lepší než odstátá nebo
přímo z kohoutku.
Cena destilované vody není hlavní důvod proč ji nekupovat. Nechce se mi
tahat s kanystrem z města, ale třeba pochodím u pana Wonga a pak by asi
nebylo co řešit.
Jak moc tvrdá voda tu je nevím, ale zkusím to zjistit. Ale tvrdá je
dost, vodní kámen je prevít a proti Ústí se to nedá srovnávat.
Saša Svobodová
Dne 3.7.2014 16:10, Draček Fráček napsal(a):
> Ja se vam to pokusim vysvetlit.
> Tvrdost vody se skladá ze dvou sluzek , tvrdosti stale a tvrdosti prechodne.
> Tvrdost prechodna tzv, tvrdost uhlicitanova. Je zpusobena kyselim
> uhlicitanem vapenatým a kyselým uhlicitanem horecnatym. To je ta
> tvrdost, kterou lze odstarnit varem, musi to byt skutecny var, kdy voda
> bubla, protoze prave na bublinkach dochazi k rozkladu hydrogenuhlicitanu
> na nerozpustne uhlicitany a oxid uhlicity.Oxid uhličity pak vysrszi
> uhlicitanovou tvrdost.
> Druhou tvrsoti je stála, siranova, tu tvrori soli anorganickych kyselin
> , predevsim sirany na tuto tvrdost nema var vliv. Zda ma nebo nema cenu
> vodu prevarovat , to zalezi na tom co vám tece z kohoutklu, nejlepe
> zjistit dotazem na vodarnach.
> 5l technicke destilky jde koupit kolem 30Kc.
> Aby to nebylo OT tak prechodnou tvrdost by melo jit resit pomoci
> sdtridaveho mg. pole na privodu vody. Stridave mg. pole by melo vytvaret
> nano krystaly, ktere se hure shlukuji a tak i pri varu v zehlicce by
> mely vyletavat s parou ven a neusazovat se uvnitr.
> Misto destilky jde pouzit destovou vodu ,ale diky repce je radu mesicu
> nepouzitelna kvuli pilu.
>
>
Další informace o konferenci Hw-list