RE: OT na sobotu: Sůl do kuchyně se sníženým obsahem sodíku ?

ok1ia ok1ia na seznam.cz
Sobota Prosinec 13 13:00:12 CET 2014


Ahoj, tady http://cs.wikipedia.org/wiki/Chlorid_draseln%C3%BD    píšou:

Užití
K výrobě draselných hnojiv, elektrolýzou taveniny chloridu draselného se vyrábí elementární draslík.

Monokrystal KCl se používá jako detektor radioaktivity, působením ionizujícího záření se zbarvuje fialově. Sytost zbarvení je úměrná celkové absorbované energii (dávce) záření. Použito např. v krystalovém dozimetru ČSLA DK-62.

Dále se využívá jako poslední látka zastavující srdce při popravách smrtící injekcí v USA.[1]
Výroba

Nejsnadnějším způsobem výroby je neutralizace roztoku hydroxidu draselného kyselinou chlorovodíkovou podle rovnice:

KOH + HCl → KCl + H2O

Tak bacha na smrtící injekce  a radioaktivitu  :-))
Honza.




*********************************************

-----Původní zpráva-----
Od: Pavel Krafcik [mailto:hwl na pjk.cz] 
Odesláno: 13. prosince 2014 10:13
Komu: hw-list na list.hw.cz
Předmět: Re: OT na sobotu: Sůl do kuchyně se sníženým obsahem sodíku ?

Zdravím,

Míchám si NaCl s KCl sám. Ale podle mne je třeba dodržet zásadu, že by 
klasické soli (NaCl) mělo být aspoň 50%. Když je KCl víc, tak má směs 
divnou chuť. Ale to může být jen subjektivní názor.

Kdysi jsem si koupil zásobu čisté KCl zde: http://www.pentachemicals.eu 
a míchám to s koupenou solí napůl. Snad to ještě prodávají v množství 
menším než vagón, budu potřebovat dokoupit.

Pavel Krafčík

Dne 13.12.2014 v 11:02 Pavel Troller napsal(a):
> Zdravím,
>    Kdykoliv jede někdo z rodiny do UK, vždy si u něj objednám toto:
>    http://www.losalt.com
>    Jde o směs 66% KCl a 33% NaCl. Používám to v běžné kuchyni místo klasické
> NaCl a musím říct, že mi to velice vyhovuje, výrazně to mírní mé zdravotní
> problémy. Navíc bych subjektivně řekl, že KCL je ještě slanější než NaCl,
> takže stačí menší gramáž této směsi na dosažení stejného chuťového vjemu.
> Na webu lze dohledat distribuci po světě - v Evropě je k dispozici v řadě
> zemí, ČR však mezi nimi není. To lze řešit několika způsoby:
>    - obdobným produktem, který by u nás k dispozici byl
>    - zdrojem kvalitního KCl, který lze bez obav konzumovat - směs si pak
> umíchám sám
>    - dovozem originálního produktu - vidím, že by měl být k mání v Rakousku
> i Německu, ale ačkoliv jsem již manželku zaúkoloval, aby se na svých
> služebních cestách po něm podívala, zatím nebyla úspěšná.
>    Je o tázkou také, jak to bude s cenou - věřím, že i KCl v P.A. čistotě
> by nemusel být tak drahý a že by to bylo asi nejjednodušší řešení...
> Co o tom soudíte, kolegové chemici a kuchaři (kuchařina je stejně jen
> speciální obor organické chemie :-) :-) ) ?
>    Zdraví Pavel
> _______________________________________________
> HW-list mailing list  -  sponsored by www.HW.cz
> Hw-list na list.hw.cz
> http://list.hw.cz/mailman/listinfo/hw-list
>



---
Tato zpráva neobsahuje viry ani jiný škodlivý kód - avast! Antivirus je aktivní.
http://www.avast.com



Další informace o konferenci Hw-list