Re: dieselagregát s autostartem - doplnění UPS?

jozem na volny.cz jozem na volny.cz
Pondělí Říjen 14 22:28:48 CEST 2013


Dobrý den,

pokud jsem všechno pročetl a zapamatoval si dobře, tak máte problém s UPS jen, když jedete na agregát. Takový problém zrovna v jedné lokalitě řeším také, ale tam mluvím o výkonu 130kVA, takže poněkud jinde. Teorie je ale stejná. Mašina 130kVA a za ní pro část zátěže UPS 60kVA. Při ustáleném stavu je odběr asi 50kVA a všechno dělá, co má. Pokud je výpadek a jedeme na diesel, tak se proudové špičky při startu asynchronních motorů spolehlivě dostávají nad maximum dieselu (ty nejsou za UPS). Napětí na něm při příchodu špičky klesne na 170V a po odeznění vyskočí na 270V. Jsou to jehly, ale napěťová relé a jiné, na napětí citlivé, věci, co nejsou za UPS, to samozřejmě poshazuje. Přes UPS tyhle špičky ale nejdou o vůbec jí hupy na vstupu nevadí, protože v té době jede na měnič a elyty na síťové straně to ustojí. Je to Newave Conceptpower Modular. Dělají se od 8kW až do MW a jsou to moduly jako stavebnice. Pokud jedeme na tvrdou síť, tak se zase nevyskytují tyhle hupy a UPS nemá proč chodit do on-line.
U vás je horší, že všechno máte i za UPS. Tam se může stávat, že při proudových špičkách (motor, PC) se UPS ochrání tím, že přepne do elektronického by-passu, čímž se vlastně zkratuje a pokud i mašina je slabší, tak v té chvíli máte napětí ze stroje, které je zrovna dole, na výstupu UPS. Mašinu prostě potřebujete dimenzovanou alespoň s nějakou rezervou nad maximálním odběrem (nepočítaje špičky - to by byla několikrát větší) a UPS dimenzovanou na maximální proudy, které se v rozvodu vyskytují. Pak nebude chodit do by-passu a bude na primáru dostatečně dimenzovaná na překlenutí špiček. Osvědčilo se mi, když v ustáleném stavu tyhle UPS ukazují 60 procent zatížení. By-pass zapínají při 120 procentech jmenovité zátěže a věřte, že i tak se ojediněle v logu objeví, že si cvaknul.

S pozdravem

Zeman

----- PŮVODNÍ ZPRÁVA -----
Od: "Kuba Jan" <honza.kuba na gmail.com>
Komu: "HW-news" <hw-list na list.hw.cz>
Předmět: Re: dieselagregát s autostartem  - doplnění UPS?
Datum: 14.10.2013 - 15:38:26

> 
> Takže UPS s větším výkonem?  Můžete doporučit nějakou dejme tomu 10-12kW 
> . A ideálně opravdu "hloupou"  Nic na analýzu odběru ( špiček) nemám, 
> maximálně Lidlometr :-(
> Ale ta teorie nejspíš sedí, protože kombinace toho dieselu + UPS 
> nefunguje vůbec dobře.
> Příští týden budu mít zapůjčený měnič Victron 48V/8kW tak to vyzkouším.
> 
> Co s týče zatížení, v pracovní dobu tam může běžet maximálně:
> 1 PC v serveru    500W max
> 8 PC                    2000W max
> 6+8+16 zářivkových dvoutrubicových svíticel a 60W trubice
> když to vezmu podle 60W/trubice  (což je špatně a moc ) je to 3600W
> Kotel ( čerpadlo+ elektronika ) do 100W
> Kompresor ČOV  ( má na sobě 80W )
> Další breberky , nabíječky mobilů atd.. 100W
> 
> Ale to jsou počítané hraniční výkony.
> I když je pravda, že tam někdo může připojit ještě rychlovarnou konvici.
> 
> Mám vyzkoušeno, že výpadek 230V do 200msec nerestartuje žádný PC a vše 
> běží dál, takže i přepínání stykačem by nebyl problém.
> 
> 
> 
> Dne 14.10.2013 14:02, jozem na volny.cz napsal(a):
> > Dobrý den,
> >
> > takových soustrojí mám na starosti několik. Klasika - diesel a za ním UPS, která vydrží několik minut, aby stihnul neběhnout diesel. UPS jede v eko módu a startuje do on-linu během milisekund. Provázané se soustrojím to nijak není. Mašina nabíhá se zpožděním po výpadku sítě do beznapěťového stavu, takže se nemusí s ničím synchronizovat.
> > Pokud se zhoupne síť za dieselem už při startu několika zářivek, tak ta mašina je zřejmě poddimenzovaná a budete potřebovat dost "tupou" UPS, aby to ignorovala a nepřepínala do on-line s každým zapnutím rychlovarky. Nevím, o jakém výkonu se bavíme, protože udávaných 6kW je (typuji) dost poddimenzovaných. Nejdřív by to chtělo na přívod pověsit analyzátor a nechat ho sejmout skutečná maxima. Možná budete překvapen. Diesel agregát je docela měkký zdroj, takže proudové hupy dokážou mžikově zahýbat s napětím až o několik desítek voltů a jeho automatika nemá šanci s tím něco udělat. Zákon setrvačnosti neukecáme.
> >
> > S pozdravem
> >
> > Zeman
> >
> 
> _______________________________________________
> HW-list mailing list  -  sponsored by www.HW.cz
> Hw-list na list.hw.cz
> http://list.hw.cz/mailman/listinfo/hw-list




Další informace o konferenci Hw-list