OT: dalsi poplatky za OZE

cin cin na quick.cz
Čtvrtek Listopad 14 08:01:22 CET 2013


Omlouvám se za OT, tohle nám přišlo na firemní mail.
Celé je to o tom, jak vymyslet ještě stupidnější nápad, který by překonal ten předchozí ;-)
Cin


Vážení,
implementací směrnice Evropského parlamentu a Rady 2009/28/ES do zákona č. 165/2012 Sb. ze dne 31. ledna 2012 o podporovaných zdrojích energie a o změně některých zákonů ve znění pozdějších předpisů je operátor trhu povinen na základě žádosti výrobců vydávat záruky původu elektřiny z obnovitelných zdrojů.
Vyhláška č. 440/2012 Sb. Ministerstva průmyslu a obchodu ze dne 5. prosince 2012 o zárukách původu elektřiny z obnovitelných zdrojů energie pak stanoví podmínky pro vydání a uznání záruky původu.
Podle § 45 zákona č. 165/2012 hradí výrobce elektřiny z obnovitelných zdrojů operátorovi trhu cenu za vydání záruky původu zveřejněnou způsobem umožňujícím dálkový přístup. Záruka původu, která byla vydána v jiném členském státě Evropské unie, platí jako záruka původu vydaná v ČR podle tohoto zákona. Operátor trhu (OTE) je oprávněn tyto záruky prověřit. 
V souladu s výše uvedenou legislativou připravil OTE systém evidence záruk původu. Jedná se o modul, který je integrován v rámci informačního systému OTE. Aplikace a implementace řešení společně s povinností uznávat záruky původu vydané v jiných státech EU s sebou přináší náklady, které je potřeba v rámci regulovaných činností OTE zohlednit.
V souladu s § 20a odst. 3 zákona č. 458/2001 Sb. (energetický zákon) reguluje ERÚ cenu za vydávání záruk původu. Při stanovení ceny vycházel ERÚ z kalkulace OTE, která zahrnuje potřebné finanční prostředky na integraci a provozování celého systému vydávání záruk původu. Tato nákladová kalkulace je alokována na odhadované množství elektřiny z OZE, na které budou záruky původu žádány. Odhad množství vychází z poptávky za uplynulé období. 
Cena za vydání záruk původu pro příští rok má fixní a variabilní složku, přičemž fixní složka je stanovena na 25 Kč pro každý měsíc, ve kterém byla vydána alespoň jedna záruka původu, a variabilní složka ve výši 4,45 Kč za 1 MWh, na kterou byla vydána záruka původu.
Vzhledem k tomu, že systém vydávání záruk původu v této formě nebyl v ČR dosud provozován, chtěli bychom Vás požádat o účast ve veřejném konzultačním procesu, který započne společně se zveřejněním návrhu cenového rozhodnutí na webových stranách ERÚ. Pokud máte k tomuto nějaké zásadní připomínky, žádáme Vás o odůvodněný názor na stanovení ceny za záruky původu, případně návrh alternativního přístupu k této problematice včetně objektivní argumentace. 
S pozdravem
Ing. Vojtěch Jahoda, LL.M.
oddělení sítí a organizace trhu
Energetický regulační úřad




Další informace o konferenci Hw-list