RE: Brněnští vědci otestovali vlečný paprsek. Sci-fi se stává realitou

Šerých Jakub Serych na panska.cz
Úterý Leden 22 10:53:33 CET 2013


Ta věc je známa a používá se už několik let. Řekl bych, že přínos brňáků je jen v jiných geometriích laserů a využitích jiných polarizací.

Jak to funguje? Je to jednoduše řečeno lednička na atomy, která dokáže jejich teplotu snížit na pouhých několik tisícin kelvina, tedy téměř na teplotu absolutní nuly. Dělá se to, velmi zjednodušeně řečeno, lehoulilililince podladěnou frekvencí záření laseru oproti určité spektrální čáře daného atomu (molekuly). Protože frekvence je podladěná, je laser schopen interagovat jen s atomy, které se brownovým pohybem zrovna pohybují směrem od něj (dopplerův jev). Když záření s takovým atomem zarezonuje a podaří se mu excitovat elektron, ten po době svého života spadne zpět na základní hladinu. Jenže vyzáří energii odpovídající přesně spektrální čáře, nikoliv spektrální čáře posunuté o dopplerův posuv.

No a protože jak já studentům s oblibou říkám energie se nemíhá, ale nýhá (jinými slovy energie fotonu E = ný . h, kde ný je jeho frekvence a h Planckova konstanta), tak tím vznikne energetický dluh, který se musí splatit z kinetické energie onoho postiženého atomu. Brownův pohyb atomu se tedy přibrzdí, neboli atomu se sníží teplota. Nebo chcete-li laser, který mu v jeho pohybu svítil "do zad" ho přibrzdí (tak trochu přitáhne k sobě). Vše samozřejmě skončí na teplotě absolutní nuly, které se navíc nedá nikdy dosáhnout, protože rozdíl energií se při zpomalování stále zmenšuje. Žádné skutečné tažení atomů laserem tedy nehrozí ani v nejmenším. Navíc celé se to odehrává v ultramalých počtech atomů.
To, že se pak brňákům začaly shlukovat přisuzuji tomu, že kinetická energie brownova pohybu dosáhla hodnot menších, než energie van der Valsových sil mezi těmi atomy (molekulami).

Příšerný je na tom ten titulek, jinak ta věc určitě reálně funguje (zhruba v mezích toho, co jsem popsal).

Jakub Šerých


From: hw-list-bounces na list.hw.cz [mailto:hw-list-bounces na list.hw.cz] On Behalf Of Kručinský Ladislav
Sent: Tuesday, January 22, 2013 9:59 AM
To: HW-news
Subject: RE: Brněnští vědci otestovali vlečný paprsek. Sci-fi se stává realitou

A proč by to nemělo mít reálný podklad ?
Jenom proto, že si každý hned představí poletování vesmírem a StarTrek ?
Jaderná fůze je pokud vím taky zvládnutá v experimentálních podmínkách a po krátký okamžik. Jenže přenést to do praxe se třeba ještě x-let nepodaří.

Zdravím
Kručinský

From: hw-list-bounces na list.hw.cz<mailto:hw-list-bounces na list.hw.cz> [mailto:hw-list-bounces na list.hw.cz] On Behalf Of Čestmír Dobosz
Sent: Tuesday, January 22, 2013 9:49 AM
To: HW-news
Subject: OT: Brněnští vědci otestovali vlečný paprsek. Sci-fi se stává realitou


http://magazin.e15.cz/veda-a-technika/brnensti-vedci-otestovali-vlecny-paprsek-sci-fi-se-stava-realitou-950152

Hustý, co ???

... ještě originál pro procvičení angličtiny: http://www.nature.com/nphoton/journal/vaop/ncurrent/full/nphoton.2012.332.html


čestmír
------------- další část ---------------
HTML příloha byla odstraněna...
URL: <http://list.hw.cz/pipermail/hw-list/attachments/20130122/d756151e/attachment-0001.htm>


Další informace o konferenci Hw-list