Matika v MCU

Josef Šíp sip na raab.cz
Středa Leden 2 10:44:16 CET 2013


Mrknete se tady http://www.atmel.com/Images/doc8003.pdf
Pisou tam o zvyseni rozliseni ADC prevodniku pomoci oversamplingu
f(oversampling) = 4^n * f(nyquist)  kde n je pocet bitu zvyseni rozliseni.

Mimochodem sleduju tento thread protoze si taky chci postavit MPPT regulator
ale na vyssi proudy a chtel bych se zeptat zda jste neuvazoval vyhodit Q2
a pak ty vystupni diody co oddeluji regulator a aku. 
Nemuzu najit schema co jste posilal ale rekl bych ze na tech oddelujicich
diodach se protopi vic nez se ziska zvysenim ucinnosti pouzitim Q2 (misto diody).
Zajima me Vas nazor zda jste o tom neuvazoval, pripadne na co jsem zapomel :-) 

Dik
J.S.


-----Original Message-----
From: hw-list-bounces na list.hw.cz [mailto:hw-list-bounces na list.hw.cz] On Behalf Of RV
Sent: Wednesday, January 02, 2013 10:26 AM
To: HW-news
Subject: Matika v MCU

Zdravim,

potreboval bych poradit s pocitanim v MCU. V ramci ladeni SW pro ten solarni regulator narazim na rozliseni mereni proudu na vstupu.

Rozliseni 1b odpovida 26.65mA - s tim jsem schopen pocitat vcetne tech setin v ramci celociselne matematiky - to problem neni. Problem mam v tom, ze pro male vykony je ten krok prilis hruby a nejsem schopen udrzet podle toho regulaci. Protoze pak nefunguje prosty logicky soucin I*U - vykon se pocita v regulacni smycce binarne - tedy soucin 10b mereni napeti a 10b mereni proudu - jenze pri malem vykonu se muze stat, ze proud ukazuje stale 1b - ja zacnu snizovat vykon menice a napeti roste a tim i spocitany vykon coz neni pravda protoze proud klesa ale stale je nad 1b - to trva az do okamziku kdy mi proud spadne pod 1b a ja musim znovu najet menicem s vykonem nahoru.

Jen poznamka - pro bezne vykony je samotny krok 26mA naprosto luxusni a dostacujici - a ten algoritmus co nyni pouzivam se dokaze poprat i nastavenim vykonu kolem 0.3W, ale regulace uz moc lita.

Premyslim jak se dostat binarne na nejake vetsi rozliseni - vsechna mereni se delaji z x vzorku (jedno snimani je 64 vzorku a kazde snimani jede 32x v ramci regulacni smycky) - napadlo me zda by nebylo pouzitelne kdybych dokazal vyuzit i nejake fluktulace kolem 1b - udelal jsem si nejake rychle logy, kde vidim jak se meni zastoupeni 0 a 1 na poslednim bitu vzhledem k proudu a celkem to koreluje (asi to dela ten princip mereni HAL cidlem) - takze pouzitelne to asi bude.

Jak tedy binarne narabat s tim kdyz mam treba osm mereni, kde je pet jednicek a tri nuly - tak abych dostal cislo 5/8 a mohl rict, ze proud je 26.65*5/8 tedy 16mA.

jen pro ilustraci v priloze male CSV s kratkym vypisem - je videt jak regulace neustale osciluje v ramci 1b (26mA) podle proudu solaru:
napeti solaru (mV)
proud solaru (mA)
vykon (uW) - to vsechno jsou prumery po dobu 1s

dalsi sloupce:
celkem vyrobene kWs
celkem vyrobene uWs
napeti baterie (mV)
proud baterii (mA) - plus znamena nabijeni

dalsi sloupce jsou hodnoty v okamziku vypisu:
PWM duty
binarni soucin AD kanalu proudu a napeti solaru znamenko smernice regulacni krivky - 1 znamena zvysit zatez, 0 snizit

--
Radek Vicek

Tento e-mail včetně příloh může obsahovat důvěrné informace. Jestliže nejste zamýšlený adresát tohoto e-mailu, pak jakákoliv forma zveřejnění, tisk, kopírování, distribuce nebo šíření tohoto e-mailu a připojených příloh je přísně zakázáno. Pokud obdržíte tento e-mail omylem, oznamte to neprodleně jeho odesilateli a okamžitě tento e-mail včetně jeho příloh trvale vymažte ze svého systému. Odesilatel e-mailu neodpovídá za jakoukoliv škodu způsobenou modifikacemi či zpožděním přenosu e-mailu.

 

This e-mail and any attached files may contain confidential information. If you are not the intended addressee of this e-mail, you are hereby notified that any disclosure, printing, copying, distribution or dissemination of this e-mail and any attached files is strictly prohibited. If you receive this e-mail in error, please immediately notify the sender and permanently delete this e-mail and its attachments from your system. The sender of this e-mail does not accept liability for any damage that may be caused by any modifications or delay in the transmission of it.


Další informace o konferenci Hw-list