domaci pekarna
gatilo
gatilo na centrum.cz
Pondělí Listopad 26 15:24:40 CET 2012
26.11.2012, 15:23:33
Jenze von ten klasickej ceskej chleba se pekl z zita, ev. ze smesi
zita a psenice, ale s prevahou zita.
S pozdravem Pavel
mailto:gatilo + zavinac + centrum.cz
--
Šerých Jakub napsal:
> Neni to tak uplne pravda. Kvalita mouky se odviji hlavne od
> mnozstvi lepku. Jsou odrudy psenice s vice lepkem a s mene lepkem,
> jsou roky, kdy je vlivem pocasi lepku vice ci mene.
> Jednim z faktoru je i zpusob mleti. Lepek se nici, pokud pri mleti
> mouky dochazi k nadmernemu zahrivani. Takze historicky v klasickych
> mlynech s kamennou stolici to bylo nejlepsi. V dobach za komancu,
> kdy se honila rekordy, kazdemu bylo vse jedno a mlyny jely na 120%
> stachanovskych vykonu to opravdu problem byl. Dnes, kdy trh chce
> kvalitni mouku a existuje konkurencni prostredi se samozrejme veci
> zase vratily do normalu a vetsina mouky je relativne velmi kvalitni
> a rozhodne pri peceni nedela zadne zavaznejsi problemy. Nepochybne
> se vlastnosti mouky meri a laboratorne zkoumaji mimo jine proto, ze
> se musi rozdelit do prislusnych kategorii - muk existuje cela rada,
> coz bezny spotrebitel ani moc nevi, ale pekari je samozrejme cleni
> daleko jemneji nez hruba, polohruba, hladka (mimochodem predevsim
> jde opet prave o obsah lepku).
> Jakub Serych
>>
>> On pry je dnes problem hlavne s moukou. Aby byl chleba kvalitni, musi ta
>> mouka myt nejake specificke vlastnosti. Drive, dokud se peklo klasicky, tak
>> mlyny takove vlastnosti zarucovaly a kontrolovaly i laboratornim merenim.
>> Ale po te, co velke pekarny presly na chemickou vyrobu, uz to neni potreba
>> (ze tim kvalita drasticky kleska je vec druha), a mlymum se to pro par malych
>> pekaru nevyplati.
>> Takze male pekarny, ktere chteji delat chleba klasicky, maji cim dal vetsi
>> problem, sehnat vhodnou mouku.
>>
>> S pozdravem Pavel
>> mailto:gatilo + zavinac + centrum.cz
>>
>> --
> _______________________________________________
> HW-list mailing list - sponsored by www.HW.cz
> Hw-list na list.hw.cz
> http://list.hw.cz/mailman/listinfo/hw-list
Další informace o konferenci Hw-list