Re: fázovací článek 90 stupňů pro kvadraturní VFO KV přijímače

Tomáš Urbanec urbanec na feec.vutbr.cz
Úterý Březen 13 13:40:29 CET 2012


Zdravim, 
ja teda nevim, ale tech 90st potrebujete dost presne, ono je sice 
hezke, ze ziskate pokles jenom o 3dB uzitecneho signalu, ale zaroven 
si spocitejte, o kolik se Vam bude potlacovat zrcadlo, pri tech 45st 
si to netroufnu tipnout, ale nejakych -10dB??? To asi nebude k 
nicemu.
              Tomas OK2PNQ

Dobrý den.

Hraju si s TLV320AIC3254EVM-U, což je evaluation module ve formě USB zvukovky od Texas Instruments. Obsahuje čip - 16bit kodek kombinovaný s miniDSP 32bit jádrem, mikrofonním a sluchátkovým zesilovačem. Snažím se s tím čipem postavit radiomatérské rádio na krátké vlny, tedy čip by měl v jednom pouzdru filtrovat morse či SSB signál z kvadraturního sm›áovae do zák`iadního pásma. Pro demodulovánu SSB by byla pouthita Weaverova metoda.

Kvadraturní směšovač potřebuje kvadraturní VFO, což většinou řeší VFO na čtyřnásobném kmitočtu a dělička 4x. Tohle řešení funguje, ale na kapesní zařízení žere dost. Cílem mé konstrukce bude bateriový provoz. Vzhledem k tomu, že jde o radioamatérské zařízení, které se provozuje na pár úzkých pásmech, napadlo mě řešení s fázovým posuvem RC lánkaí na kathd~um pásmu, kde RC lánek by by`i öthdy mazé dv›ma hrádl`u a výsledek by se p`Uedínál digitáln› vŽběrem výstupního hradla. Tohle `Uaáení b~ode urit› fungovat, ale nemáte n›kdo tip na n›co jednoduááího? Cílem ja opakovatelná stavebnice, takthe se optimalizuje se p`Uedeváím na jednoduchost nastaveîínot "ipakovatelnost a slothitost. Cená nenu na drvním míst›.

Přesnost fáze nemusí být nikterak velká, v software jsem schopen udělat korekce třeba tak, že zkalibruju přijímač na začátku a konci pásma a korekční koeficienty budu lineárně interpolovat. Ale fáze by měla být stabilní. Jestli dobře počítám, tak chyba 45 stupňů 90ti stupňové složky VFO by znamenala o 3dB slabší demodulovaný signál ve sm›ru vektoru 90 stup`E"i po fázové korekci v software, coth bych si vylothil jaëo sníthení dynamického roúsahu "i 3dB, ~aoth se mi nezdá tak hrozné. Nebo si vliv chyby fáze vyk`iádám ápatn›? Takthe si dovedu p`Uedstavit, the t`Ueba pro páóma 7ÍHz a 10MHz pouthiju jedeî fázovací `iánek, kôerý bude posouvat o 90 stup`E"i î›kde mezi 7 a 10MHz a tím obslouthí ob› pásma.

Budu vděčen za veškeré náměty, jak jednoduše a s nízkým proudovým odběrem vykouzlit kvadraturní VFO pro KV přímosměšující přijímač.

Díky,
Vojta Bubník
_______________________________________________
HW-list mailing list  -  sponsored by www.HW.cz
Hw-list na list.hw.cz
http://list.hw.cz/mailman/listinfo/hw-list


Další informace o konferenci Hw-list