fázovací článek 90 stupňů pro kvadraturní VFO KV přijímače

Vojtěch Bubník bubnikv na seznam.cz
Úterý Březen 13 11:40:16 CET 2012


Dobrý den.

Hraju si s TLV320AIC3254EVM-U, což je evaluation module ve formě USB zvukovky od Texas Instruments. Obsahuje čip - 16bit kodek kombinovaný s miniDSP 32bit jádrem, mikrofonním a sluchátkovým zesilovačem. Snažím se s tím čipem postavit radiomatérské rádio na krátké vlny, tedy čip by měl v jednom pouzdru filtrovat morse či SSB signál z kvadraturního směšovače do základního pásma. Pro demodulování SSB by byla použita Weaverova metoda.

Kvadraturní směšovač potřebuje kvadraturní VFO, což většinou řeší VFO na čtyřnásobném kmitočtu a dělička 4x. Tohle řešení funguje, ale na kapesní zařízení žere dost. Cílem mé konstrukce bude bateriový provoz. Vzhledem k tomu, že jde o radioamatérské zařízení, které se provozuje na pár úzkých pásmech, napadlo mě řešení s fázovým posuvem RC článkem na každém pásmu, kde RC článek by byl vždy mezi dvěma hradly a výsledek by se přepínal digitálně výběrem výstupního hradla. Tohle řešení bude určitě fungovat, ale nemáte někdo tip na něco jednoduššího? Cílem je opakovatelná stavebnice, takže se optimalizuje se především na jednoduchost nastavení, opakovatelnost a složitost. Cena není na prvním místě.

Přesnost fáze nemusí být nikterak velká, v software jsem schopen udělat korekce třeba tak, že zkalibruju přijímač na začátku a konci pásma a korekční koeficienty budu lineárně interpolovat. Ale fáze by měla být stabilní. Jestli dobře počítám, tak chyba 45 stupňů 90ti stupňové složky VFO by znamenala o 3dB slabší demodulovaný signál ve směru vektoru 90 stupňů po fázové korekci v software, což bych si vyložil jako snížení dynamického rozsahu o 3dB, což se mi nezdá tak hrozné. Nebo si vliv chyby fáze vykládám špatně? Takže si dovedu představit, že třeba pro pásma 7MHz a 10MHz použiju jeden fázovací článek, který bude posouvat o 90 stupňů někde mezi 7 a 10MHz a tím obslouží obě pásma.

Budu vděčen za veškeré náměty, jak jednoduše a s nízkým proudovým odběrem vykouzlit kvadraturní VFO pro KV přímosměšující přijímač.

Díky,
Vojta Bubník


Další informace o konferenci Hw-list