Konstrukcia DDS generatora z PE/2006 - pokracovanie

Cihak na dkv.cst.cd.cz Cihak na dkv.cst.cd.cz
Pátek Únor 3 10:34:54 CET 2012


Když už jsem zkritizoval všechny nápady, slušelo by se dát pro změnu do placu něco pozitivního :-). Přemýšlel jsem o tom, jak by se takový širokopásmový gener řekněme alespoň do 500MHz dal udělat. Napadají mě 3 realizovatelné způsoby. Čtvrtý jsem přidal spíš do počtu. Každý má své výhody i nevýhody. Podotýkám, že na rozdíl od jiných diskutujících mě nazajímají nějaké I/Q a podobné digitální featurky :-). Jde mi o obyč. VF gener jakých v každém kšeftě koupíte desítky typů. Ale za ceny které nejsem schopen akceptovat...
 
1) DDS. O tom už jsme mluvili. Použít rychlou DDS klidně i do stávajícího generu. Musel by se upravit SW řídící desky a výstupní obvody.
 
2) Použít třeba i ten Silabs a za to udělat kaskádu přepínatelných dolních propustí tak aby se při přelaďování postupně přepínaly aby propouštěly užitečný signál a zároveň ořezávaly harmonické. Mám doma starý ruský gener do 520MHz a ten je takto udělaný. Je tam tuším 18 dost složitých dolních propustí, které se při přelaďování postupně přepínají. Někomu se to může zdát jako šílené monstrum ale v konečném důsledku to není tak nesmyslné řešení. Naladit DP je celkem rutina - nic problematického. Hold by se to udělalo 18x - nevidím v tom zásadní problém jen spoustu práce. Musel by se udělat SW, který by řídil ten Silabs a v souběhu s ním přepínal filtry. To já už neumím.
 
3) Použít 2 oscilátory v GHz oblasti, vysměšovat je dolů, výsledný produkt vydělit :10 a zavěsit PLL na Baluův DDS gener :-). Tím bychom celkem "snadno" vyřešili přeladění v rozsahu řekněme 100MHz až 1,2GHz. Na výstup by se musela dát DP s mezním kmitočtem řekněme 1300MHz která by odfiltrovala ostatní produkty směšování. Celé zařízení by bylo koncipováno jako doplněk ke stávajícímu generu. Tento systém nevyžaduje žádné změny řídícího SW, údaj na stupnici by se násobil x10 a to i já umím bez kalkulačky :-). Myslím, že tento systém používají i profesionální širokopásmové generátory. Problémem zde zůstávají výstupní zesilovače v rozsahu 100 - 1300MHz ale to není neřešitelné. Myslím, že se dají nalézt (i koupit) MMIC s dostatečným výkonem, které budou v tomto rozsahu fungovat s minimálním zvlněním. Patrně bychom se stejně neobešli bez AVC. Udržet v takovém rozsahu výstupní úroveň v řekněme na 1dB je asi bez AVC v amatérských podmínkách nereálné.
 
4) Využít násobků kmitočtového rozsahu stávající DDS. Zde je problém s asi obtížně realizovatelnými širokopásmovými pásmovými propustmi a poklesem úrovní na násobcích. Neumím posoudit nakolik jsou propusti realizovatelné. Možná by bylo možné použít několik užších propustí a vhodně je přepínat... Přiznávám, že tento systém jsem zařadil jen pro úplnost. Jeho praktická realizace se mi nezdá moc reálná.
 
Pokud někdo zná další použitelný a postavitelný systém budu rád, když mě doplní.
 
    Martin.

-----Original Message-----
From: hw-list-bounces na list.hw.cz [mailto:hw-list-bounces na list.hw.cz] On Behalf Of Cihak na dkv.cst.cd.cz
Sent: Friday, February 03, 2012 7:11 AM
To: hw-list na list.hw.cz
Subject: RE: Konstrukcia DDS generatora z PE/2006 - pokracovanie


Leze z toho celé spektrum jen minimálně potlačených harmonických. Mám z toho doma obrázky jak jsem to měřil na různých kmitočtech. Můžu poslat. Jinak vlastní signál je pěkný, čistý ale je nutné ho ofiltrovat. Pro širokopásmový gener je to nevhodné.
 
    Martin.

-----Original Message-----
From: hw-list-bounces na list.hw.cz [mailto:hw-list-bounces na list.hw.cz] On Behalf Of om1ct
Sent: Thursday, February 02, 2012 3:40 PM
To: hw-list na list.hw.cz
Subject: RE: Konstrukcia DDS generatora z PE/2006 - pokracovanie



Co tak pouzit nieco od Silabsu ? Robili si570  a to chodilo dost vysoko... 

ivan 

> 
> Prostě po všech těchto úvahách jsem myšlenku na rozšíření opustil. 
> Podle mě by stále nejjednodušší bylo udělat novou desku DDS s 
> rychlejším obvodem která by nahradila současnou a vyměnit blok 
> zesilovačů. Atenuátory vyhoví stávající. Dnes by neměl být zásadní 
> problém realizovat desku s rychlejší DDS která by generovala kmitočet 
> řekněme do 500MHz. A upravit řídící SW aby si rozuměl s novou DDS. 



------------- další část ---------------
HTML příloha byla odstraněna...
URL: <http://list.hw.cz/pipermail/hw-list/attachments/20120203/6d57c3dd/attachment-0001.htm>


Další informace o konferenci Hw-list