OT Konzervy vs zavareniny

Jaroslav Lukesh lukesh na seznam.cz
Pátek Prosinec 7 15:55:24 CET 2012


To je prumyslová sterilizace, ale podomácku se to delávalo 2x s 24h pauzou 
pri normální teplote okolní vroucí vody a vydrzelo to tak dýl nez se to 
snedlo.

----- Puvodní zpráva ----- 
Od: "Jan Waclawek" <konfera na efton.sk>


Kompoty maju kysle pH, co samo osebe zlikviduje cast mikroflory.

> protoze tam není nálev a je tam maso a hlavnì protoze se zavaøily jenom
> jednou, cokoli z masa se zavaøuje 2x, aby se znièily i bakterie co se pak
> probudí ze spor.

Este nikdy som nezavaral maso ani som nevidel ten gulas v skle, ale
konzervy sa rozhodne sterilizuju len raz, a to dlho a pri relativne
vysokej teplote. Predpokladam, ze gumove tesnenie pouzivane na sklenenych
obaloch tieto podmienky neznesie; a ak ano, tak druhy problem je, ze ta
sterilizacia na 121+st.C sa robi v autoklavoch pri pomerne vysokych
tlakoch.

Napr.
http://www.google.com/search?num=100&hl=en&safe=off&complete=0&site=webhp&source=hp&q=sterilizacia+konzerv&btnK=Google+Search
-> http://fbp.uniag.sk/data/aa5e573b.pdf -> Tab.2



Další informace o konferenci Hw-list