Linux pro prosty lid - chvala Linuxu Mint Maya

Jan Waclawek konfera na efton.sk
Středa Prosinec 5 06:51:16 CET 2012


> > Kedze Vase zhnusenie vyplyva zo skusenosti poslednych 30 rokov vyvoja M$ OS, tak Vas poprosim o to porovnanie s Linuxom tak zhruba tiez po 30 rokoch, dobre? ;-)
> 
> To půjde těžko, Linux je na světě asi 21 let.

Aha, blbo som to napisal - myslel som, ze pan kolega Kubac nech 30 rokov pracuje s Linuxom a potom poda spravu :-) 


> Je faktem, že každá nová generace 
> windows má základní nastavení úplně jinde, kdežto u linuxu (v mém případě 
> Debian) pořád na stejném místě

Aha lenze takto je to o jablkach a hruskach. Ja ako *uzivatel* (citaj: BFU) mam skusenost s asi poltuctom roznych distribucii v priebehu zhruba 10 rokov. Jedna z najfrustrujucejsich skusenosti je prave to hladanie, kde co je poschovavane. K tomu sa pridruzuje uz inymi spominany nedostatok dokumentacie.

> jako aktualizátor apt-get, teď aptitude se stejnou 
No, ak sa obmedzime na debianovite, tak aj rodina dpkg. A pritom by som ako default mal snad spomenut synaptic, nie?
Preco ako BFU viem vobec o dpkg? No lebo genialita balickov pada, ked nemate na danom stroji internet a snazite sa ich dotiahnut inak a instalovat rucne. Nedajboze ma dependencies. Nasobne. To je potom radosti z premysleneho instalacneho systemu. A uplne najlepsie je omylom si instalovat balicek z inej distribucie - to sa potom neprestanete divit az do konca daneho stroja.


> Standardní jádro zvládne téměř vše, přesto si můžete jádro zoptimalizovat tak, 
> aby podporovalo jen to, co používáte, a tím si zvýšíte výkon.

No jasne, kompilovanie jadra, to oddeluje Linuxovych chlapov od chlapcov... Takze som zostal radsej chlapcom, aj ked pokusy o rozchodenie kernel-mode ovladaca kvoli zvukovke (co pochopitelne tiez znamenalo prekompilovavat pre kazdy pokus) tiez neboli uplne trivialne (a samozrejme sa to napriek podpore ludi z ALSA aj tak nepodarilo).

> A teď Windows 

Do urcitej miery mate pravdu. Znova, najdu sa guru co vedia ako spravne na niektore z Vami spominanych problemov (napr. to umiestnenie uzivatelskych dat sa da zmenit podla potreby, pokial viem), atd. 

Ja som nevravel, ze to Win je lepsie, len to, ze Lin nie je lepsie.

wek


Další informace o konferenci Hw-list