Ot: Svetla a lustry? Shanim

Na navrhpcb na gmail.com
Neděle Duben 15 00:04:15 CEST 2012


Ono s tim mlecnym to je asi tim ze tam je vrstva navic kdezto piskovane je v podstate cire, kolik namerite na cirem skle? Tam bude take alespon 5% utlum

Ja chtel jen svetlo na strop a zda se ze to nikdo neresi, nechce, nevyrabi... Lidem je to asi fuk ze ... No co ti co topi elektrinou tak v zime se teplo nestrati a ostatni asi maji halogenove bodovky tak ti topi o 106 take...

Takze mi nezbyde nez mit novomanzelske svetla tam kde jsem zrusil mlecne lustry a oddlelane mlecne rozptylovace tam, kde mam svetlo prisroubovane na strope... Podlepim to alobalem :-)

Odesláno z iPadu

14. 4. 2012 v 23:50, Vláďa Anděl <vaelektronik na vaelektronik.cz>:

> no já tuhle "zářivkovou" vývojovou etapu nějak přeskakuju. V paneláku svítím většinou halogenkama a do domečku chystám ledkové osvětlení. Celý světelný rozvod mám 24V DC.
> http://vaelektronik.cz/dum/sadrokarton.html#fotkyvz
> Protože ledky jsou bodové, něco před nima být musí. Proto pro mě bylo zajímavé zjištění, že pískované sklo má o tolik menší ztráty, než klasické mléčné. Dnes jsou už stropní svítidla s takovým polomatným (obvykle šmouhatým) sklem. Tak detailně jsem to neprohlížel, ale mohlo by to být pískované, nebo leptané. Obě technologie dávají podobný výsledek, obě jsou dobře dostupné. Budu tam používat dva druhy svítidel. Bodovky (svítidla určená pro halogenky) a plochá stropní svítidla. Do bodovek budu dávat pro rozptýlení světla skleněné kolečko (dokážou dělat firmy co řežou vodním paprskem). Pískování dělají skláři v Poděbradech, leptání bych tam asi dokázal sehnat asi taky. Ale dá se koupit i fluoridová pasta, kterou se sklo dá leptat doma.
> http://www.creative-cz.cz/index.php?menum=2&menu=technikyodd&techodd=16
> Možná by bylo hezké nechat si  na plotru vyřezat kolečka (hvězdičky, něco jiného...) jako masku a u těch bodovek vyleptat jen prostředek skla co je přímo nad ledkama.
> Anděl
> 
> Dne 14.4.2012 23:00, Na napsal(a):
>> Takze mam ty s utlumem 40%
>> 
>> rikal jsem si ze kdyby neco takoveho na strop bylo s odrazkou a bez skla, tak by to bylo idealni, to by molo byt, s nejakou inteligentne navrzenou reflekto plochou i nad 100% ne?  :-)
>> 
>> Luxmetr abych to v krame meril, sice nejaky rusky analogovy mam, no ale dnes jsou ty usporne zarovky s vykonem na tom blede a mlecne jsou by design, takze rozptylovat to neni zapotrebi, spise nejak odrazit od stropu..
>> 
>> Zkratka chci byt ekologicky a neco u toho v byte videt :-)
>> 
>> Odesláno z iPadu
>> 
>> 12. 4. 2012 v 0:33, Vláďa Anděl<vaelektronik na vaelektronik.cz>:
>> 
>>> no a nebylo by lepší sehnat světlo se sklem, které tolik světla nežere? Vzal jsem luxmetr a šel jsem změřit propustnost skel co máme na světlech.
>>> vaelektronik.cz/fotky/svetlo1.jpg
>>> Stará "socialistická" koulička s žárovkou - mléčné sklo, probarvené bílou barvou. Propustnost 75%
>>> 
>>> vaelektronik.cz/fotky/svetlo2.jpg
>>> stropní svítidlo cca 15 let staré. Sklo vypadá jako čiré a na něm nějaká vrstva bílé barvy (možná je tam nějaká vrstva vpálená?) Oškrábat to ale nejde :-) Propustnost 60%. Je pod tím 200W dlouhá halogenka. Je to malá paneláková místnost a když tam chci opravdu vidět, sklo sundávám. Ale jinak to rozptýlené světlo je příjemnější.
>>> 
>>> koulička z 5ramenného lustru. Je z čirého skla, povrch pískovaný. Rozptyluje světlo tak akorát, nevadí když je tam vidět kde je žárovka. Propustnost 92% mě překvapila.
>>> vaelektronik.cz/fotky/svetlo3.jpg
>>> 
>>> Luxmetr jsem si dělal, není zkalibrovaný (jen tak zhruba podle 100W žárovky) ale je lineární. Mám v tom tu fotodiodu s filtrem pro porlačení infra. Tak snad to bere jen co je vidět...
>>> Anděl
>>> 
>>> Dne 11.4.2012 18:20, Na napsal(a):
>>>> Shanim nejake svetla do bytu na strop, ktere se da prisroubovat na strop, ne kuchynske visaci ale takova kde NENI kryci sklo, zkratka kde primo vidim zarovku a ne ze mi kryci dekoracni sklicko sebere 30% svetla...
>>>> 
>>>> Existuje vubec neco takoveho? Jedine co jsem videl jsou ty kuchynske ale ja to chci upevnit na strop
>>>> 
>>>> Odesláno z iPadu
>>>> _______________________________________________
>>>> HW-list mailing list  -  sponsored by www.HW.cz
>>>> Hw-list na list.hw.cz
>>>> http://list.hw.cz/mailman/listinfo/hw-list
>>>> 
>>> _______________________________________________
>>> HW-list mailing list  -  sponsored by www.HW.cz
>>> Hw-list na list.hw.cz
>>> http://list.hw.cz/mailman/listinfo/hw-list
>> _______________________________________________
>> HW-list mailing list  -  sponsored by www.HW.cz
>> Hw-list na list.hw.cz
>> http://list.hw.cz/mailman/listinfo/hw-list
>> 
> 
> _______________________________________________
> HW-list mailing list  -  sponsored by www.HW.cz
> Hw-list na list.hw.cz
> http://list.hw.cz/mailman/listinfo/hw-list


Další informace o konferenci Hw-list