Va�en� , rele , teplota, timer - souhrn

Hfmcons hfmcons na gmail.com
Středa Duben 4 06:45:05 CEST 2012


Už jsem si to "zarámoval", díky.
S pozdravem,
Miloš Dašek

On 3.4.2012 21:08, Jaroslav Lukesh wrote:
> Tak jsem udělal kompilát z různých zdrojů pro netradiční zavařování. Dík
> všem co se ho konstruktivně zúčastnili.
>
> Zavařování v mikrovlnce
> =======================
> Když mám chuť zajdu na zahradu, načešu pár třešní umyju a naskládám do
> sklenic. Dám tam 2 lžíce cukru, zaliju vodou a neuzavřu!!! Dám do
> mikrovlnky a nechám přejít varem asi 2-3 min. (utíkají bublinky nahoru)
> Zavíčkuju, obrátím dnem vzhůru a je konec. Nikdy se mi nezkazily.
>
> Kromě snad trochu větší spotřeby el.energie (i když i tady by to bylo
> diskutabilní např. v porovnání s Romo pračkou) to má samá pozitiva.
> Minutka je i na nejlevnějších typech, regulace většinou taky.
> Opakovatelnost je téměř 100%. Mírně to rozhodí trochu teplejší lák.
> Naskládám sklenice, max. 6x0,7l na jednu várku, natáhnu a víc si toho
> nevšímám. Až pípne, vyndám, otočím dnem vzhůru asi na 5 minut a je
> hotovo. Mezi velké výhody patří : Téměř bezobslužnost, minimum uklízení,
> možnost zavařit i jednu sklenici (pro šťouraly třeba když dozrávají
> feferonky) jednoduchost. Taky víčka podstatně lépe drží. Opravdu jsou
> přisáté. Někdy až moc. Snad ještě nevýhoda, pro někoho může být várka
> 6x0,7l málo, ale zase se u toho dá dělat vše ostatní.
> Používám 750W při 6x0,7l asi 25 minut. Jinak je dobré si to zkusit a to
> tak, že jakmile to začne ve sklinkách vařit tak přidám 4-5minut. Každá
> mikrovlnka je trochu jiná. Používám původní skleněný otočný talíř a po
> celou dobu se točí.
>
> Zavařování ve staré malé hranaté pračce ROMO
> ============================================
> Do ní se naskládalo najednou 30 sklenic okurek, zalilo vodou a teplota
> se nastavila na 80 stupňů C. Po 25 minutách se voda se vypustila a bylo
> hotovo. Bylo to neuvěřitelně praktické a rychlé. Pračka má samostatný
> knoflík pro nastavení potřebné teploty. Pračka si sama hlídá teplotu a
> za deset minut mám okurky zavařené.
>
> Jedno vím jistě, a to, že to bylo v jedné vrstvě a ponořené tak na 80%.
> Tak ze dvou až třech várek se jedna sklenice nechytla. Dala se znovu a v
> pohodě.
> Pokud si pamatuji, tak to nemělo výrazný vliv na rozvaření.
> Do té východoněmecké WM se vešlo buďto 16 velkých sklenic nebo 25 malých
> a teplota byla 80 st. C a čas 20 minut.
>
> Zavařování v myčce na nádobí
> =============================
> Naplněné sklenice klasicky zavíčkuju (nepoužívám ty šrubovací) a
> naskládám jak se vlezou do obou košů v myčce. Poté nastavím program na
> nejvyšší teplotu, v mém případě program na 70 st. C trvá 2 hodiny a 16
> minut. Zkoušela jsem to loni poprvé, nastavila časovač na noční mytí
> (bez mycího prášku) a ráno jsem vytahovala ještě teplé sklenice. Žádná
> věda to není! Nevěřící Tomášové to mohou zkusit třeba jen s jednou
> sklenicí při běžném mytí, ať se sami přesvědčí. Taky jsem zkoušela
> zavařovat třeba meruňky nebo broskve. Naplnila pár skleniček a šupla k
> mytí nádobí. Takže jakékoliv přebytky ze zahrady během léta můžete
> kdykoliv "zakonzervovat" a pak si v zimě na nich pochutnat. Už žádné
> zavařovací hrnce a teploměry!
>
> Zavařování v troubě
> ===================
> Z návodu k troubě: sklenice zavařovat jako obvykle (takže tipuju dnem
> dolů) a "použijte sklenice s gumovým obroučkem a skleněným víčkem,
> nesmíte použít sklenice na závit a kovové plechovky. Sklenice stejné
> velké, se stejným obsahem. Do hlubokého pekáče nalijte asi 1 litr vody,
> aby v troubě vznikla potřebná vláha. Postavte sklenice do trouby tak,
> aby se nedotýkaly stěn. Vrstva vlhkého papíru, který položíte na
> sklenice, chrání gumové obroučky. Hluboký pekáč postavte na druhou
> drážku zespodu, nastavte spodní topné těleso+ventilátor, nastavte
> teplotu 180°C. Předehřívání není potřeba. Mezi zavařováním kontrolujte
> potraviny a vařte dokud tekutina ve sklenicích nezačne vřít."
>
> Tabulka:
> ovoce/zelenina - množství - spodní topné těleso+ventilátor, 180°C dokud
> nezačne vřít - když začne vřít - doba klidu v troubě:
>
> jahody - 6x1 litr - asi 30 min - vypnout - 15 min
> ovoce s peckou - 6x1 litr - asi 30 min - vypnout - 30 min
> ovocná kaše - 6x1 litr - asi 40 min - vypnout - 35 min
> kyselé okurky - 6x1 litr - 30-40 minut - vypnout - 30 min
> fazole, mrkev - 6x1 litr - 30-40 minut - postavit na 130°C, 60-90 minut
> - 30 minut
>
> Sklenice dám na plech, naleju asi litr vody a dám do studené trouby.
> Troubu zapnu: zeleninu, ovoce "peču" 25 minut, maso 1 hodinu, potom
> troubu vypnu a nechám v ní sklenice ještě půl hodiny. Vytáhnu sklenice
> na prkno, dnem nahoru. Mám to vyzkoušené, sklenice chytají bez problémů
> a nic se nekazí.




Další informace o konferenci Hw-list