patek - baterky

Vláďa Anděl vaelektronik na vaelektronik.cz
Pátek Listopad 4 15:45:09 CET 2011


Jsou tam dvě zařízení, 50 a 100A. V tom menším (s kontaktníma hlavama, 
je na půl rozebrané) jsou stykače KM50. V tom větším KM100.
Anděl
Dne 4.11.2011 15:33, AZe napsal(a):
> Ty ss stykače jsou KM50? Ty větší KM200?
> AZE
>
>    ----- Original Message -----
>    From: Vláďa Anděl
>    To: konfera
>    Sent: Friday, November 04, 2011 3:23 PM
>    Subject: patek - baterky
>
>
>    Dobrý den,
>    baterkama (měřením kapacity a formováním) zabýváme nejen ve firmě, ale už i před tím, za totáče. Vývoj prvního zařízení začal v roce 1985. Teď se mi povedlo u zákazníka nafotit zařízení vyrobené v roce 1991 a přes spoustu problémů je kupodivu stále funkční. Fotky jsem nasypal sem
>    http://vaelektronik.cz/fotky/thumb.html
>    V té době jsme měli špatné zkušenosti s tyristorovými měniči ČKD (cena, spolehlivost) a tak jsme používali rotační stustrojí. Nevím kolikrát tam už měnili ložiska (minimálně jednou), o kus dál se z vagónů vyklepávaly zbytky cementu.
>
>    Řírící systém je v té době ještě vyráběný 8 bitový SAPI1. V roce 1985, kdy se vývoj zařízení zadával, jsme se byli podívat na základ tohoto systému u Edy Smutného s tím, že by se to mělo taky vyrábět. Jak jsme postupně vyvíjeli program, stoupaly nároky na paměť (programováno z části v Mikrobasic a většina v asm). Tak jsme čekali až bude tišťák na desku dynamické paměti, osazoval jsem protootyp a Edovi hlásil chyby. Pak jsem pro SAPI dělal i svoje desky (lepší 15 úrovňový přerušovací systém, měření napětí, regulátor proudu, zálohovaná CMOS RAM). Eda nám tehdy pro přepínání analogových vstupů doporučil MHB4051, první jsme přes známé získávali z VUST. V době výroby tohoto zařízení už začínalo fungovat GME, ale vývoj už byl hotový a sortiment součástek zůstával předrevoluční.
>
>    Rozvaděč obsahuje mimo silových obvodů i vanu Almez nacpanou řídícími obvody. Všechno je galvanicky spojené spoustou drátů s počítačem. Při kvalitě a ceně tehdejších optočlenů z Tesly Blatná se nám tohle zdálo jako optimální.
>
>    Měření napětí článků (každý článek je na jiném potenciílu, může jich být až 96 v sérii) jsme tehdy dělali tak, že pro každý článek byl tranzistor a přesným rezistorem v emitoru, ten napětí převáděl na proud. Nahoře, kde se proud převáděl na napětí, byl kompenzační tranzistor pro odečtení úbytku B-E. Výběrem tranzistorů jsme se dostali na přesnost 1% na rozsahu 2V.
>
>    Připojení a spínání článků
>    Příložka utažená pod šroub je pro proud do 100A jediné rozumné řešení a používáme ho dodnes. Tehdy jsme byli ÚVAR (Ústav vývoje a racionalizace železničního opravárenství) a byly na nás vyvíjené tlaky na snižování pracnosti. Neustále nás přesvědčovali na kontaktní hlavy. Nikdy to pořádně nefungovalo a navíc tam udělali dva kastlíky nad sebou, z horního při nabíjení cintal louh do spodního. Dnes se z toho jen tahají náhradní díly pro to druhé zařízení. Pro spínání (odpojování článků během vybíjení) se používaly stykače KM100. Byly vyvíjené v 60. letech pro vojáky a dělalo se to ve Valašských Kloboukách podle nějaké sovětské licence. Snesou přetížení 10G v libovolném směru :-) dávaly se i do stihaček.
>
>    Spolehlivost zařízení
>    Je to složité jak orloj a dobrý údržbář je tam potřeba :-) Galvanické propojení rozvaděče s počítačem a tahání všech signálů do počítače bylo dost nešťastné řešení.  Kompletní formování a měření baterek trvá skoro dva dny a když se 2x do týdne z neznámých příčin zblbnul program, pouštělo se to znova. Tak se odrušoval rozvaděč, měnily a testovaly se desky v počítači. Po pár letech provozu jsem přišel na dokonalé řešení... Některé bakterie žijí i v nádobách atomových reaktorů. Nemají genetický kód v DNA jen dvakrát, ale víckrát. Takže jsem napsal program, který každou minutu rozkopíroval data v CMOS RAM na tři místa a opatřil kontrolními součty. Pak tam bylo hlídání adres, pokusem programu o zápis na adresu mimo určený rozsah se počítač resetoval. Po restartu se procházejí  kopie v CMOS RAM a kde je kontrolní součet správný, data se použijí pro další provoz. Teď počítač sice občas chcípne, ale nikomu to nevadí.
>
>    Co bylo ještě před tím?
>    Když jsme tohle zařízení montovali, likvidovalo se staré, též "automatické" vyrobené prý v šedesátých letech. Baterky se vybíjely do regulovatelného odporu s motorovým pohonem. Na každý článek bylo připojeno podpěťové relé, které při poklesu pod 1V odepnulo stykač.  Každý článek měl svoji žárovičku. Běžel tam ozalitový papír, každý článek tam dělal svůj proužek. Po vyvolání ve čpavkové vývojce se na papíru nakreslily čáry 60, 80 a 100% a články se podle toho roztřídily.
>    Z toho bohužel fotky nemám.
>
>    Anděl
>
>
>
> ------------------------------------------------------------------------------
>
>
>    _______________________________________________
>    HW-list mailing list  -  sponsored by www.HW.cz
>    Hw-list na list.hw.cz
>    http://list.hw.cz/mailman/listinfo/hw-list
>
>
>
> _______________________________________________
> HW-list mailing list  -  sponsored by www.HW.cz
> Hw-list na list.hw.cz
> http://list.hw.cz/mailman/listinfo/hw-list

------------- další část ---------------
HTML příloha byla odstraněna...
URL: <http://list.hw.cz/pipermail/hw-list/attachments/20111104/d28c67a4/attachment-0001.htm>


Další informace o konferenci Hw-list