RE:Vypocet presnosti odporu?

j.Krajinka na seznam.cz j.Krajinka na seznam.cz
Čtvrtek Září 9 22:13:19 CEST 2010


Odpor nemerim, zatim je to jen takove matematicke cviceni jake presnosti lze s dostupnymi soucastkami a obezlickami typu oprava chyby rezisotu druhym dosahnout.  Tato konkretni cast je do presneho mericiho rozdiloveho zesilovace. 
Nicmene me pristorjove vybaveni rika, ze 100k odpor bych mel byt schopen s kalibracni odporem merit s absolutni chybou 2mohm a bez toho odporu s chybou 10mohmu. Tedy rozhodne radove presneji nez kam se chci dohrabat.
V neposledni rade, ani tak nejde o absolutni presnost jako o to, aby oba odpory byly stejne velke a to by melo byt meritelne i radove horsim vybavenim.
Chybu v zesileni lze bez problemu vyresit kalibraci, ale s chybu zpusobenou CMRR to je radove horsi, i kdyz to tak nevypada tak neni linearni a minimalne podle literatury, kterou tu mam ji nelze zcela eliminovat kalibraci.

Moc bych to neresil a pouzil neco jako toto http://uk.farnell.com/multicomp/mctf0805ttx1003/resistor-thin-film-100kohm-100mw/dp/1748053 , ale paltit 680Kc postovne z USA a 32Kc /odpor se mi moc nechce.

Chyba pajeni 3% to snad ne, podle DS od Vishay by chyba z pajeni nemela byt horsi nez typicky -0.03% u velkeho odporu neni problem ji eliminovat premerenim po zapajeni a u maleho neni zajimava.
Teplotni drift a starnuti, predpokladam, ze bude pro dva odpory vedle sebe +- stejne.

Jirka


>Pokud pridam k druhemu odporu 45 Ohmu (nevim co je v rade za hodnotu),
tak je mam stejne. A pokud je naletuji, tak budou zase ruzne.
V mych zarizenich 0,1% pouzivam zcela vyjimecne, protoze po letovani
mohou ujet hodnoty skoro stejne jak u 1% odporu!!! Statisticky zjisteno
ve vyrobe s 100k kusu.

Jinak s cim ten odpor merite?
K cemu ten extremismus? Nedovedu si predstavit aplikaci, protoze u 1% odporu
jsou veskere zmeny (teplota, starnuti, letovani) vice jak 3% a u 0,1% je to 
skoro stejne
a za vice penizku

HK


Další informace o konferenci Hw-list