RE: OT: "Lihobenzín" E85

j.Krajinka na seznam.cz j.Krajinka na seznam.cz
Pondělí Říjen 25 17:13:53 CEST 2010


O co go , E85 je 85%bioethanolu a 15% Naturallu 95.
Dalsi otazkou je co je to ten  bioethanol, ČSN 65 6511 rika, ze je to kvasný líh denaturovany, urceny k pouziti do automobilovych benzinu s obsahem ethylalkoholu nejmene  99,7 %.
Kdyz porovnate vlasnosti benzinu a Ethanolu zjistite, ze benzin ma vyhrevnost 9.1 kWh/litr kdezto ethanol pouze 5.9kwh/litr
naopak ma vyssi oktanove cislo N95 ma 95 a ethanol 108.

Jiz z uvedeneho je videt, ze spotreba benzinu a ethanolu rozhodne neni 1:1 , uvadi se, ze vstrikovaci soustava pro lih musi byt dimenzovana na 1.5 hmotnostni nasobek toho benzinoveho. Zaroven plati, ze lih ma vyssi tlak par a motor pro jeho spalovani by mel mit vyssi kompresni pomer 15:1
Oktanove cislo E85 je 110 a je urceno jen a pouze pro specialniu motory pro toto palivo, napriklad Skoda Octavia Multifuel.

Vedlejsi nevyhody. V zime to hure startuje, obsah vody v biolihu zpusobuje korozi palivoveho systemu a motoru, zere to plasty a to tak ze znatelne.
Suma sumarum, ciste technicky vzato E85 rozhodne neni palivo urcene pro vasi feldu a lit ho do ni nemam zadne ekonomicke ani technike opodstatneni, poklud stoji 25Kc/litr jak jsme se docetl na netu.
Jak je to prakticky je otazka, v kazdem pripade ethanol rozpousti karbonove usazeniny tudiz je pradepodobne, ze se vam motor s naletanym 150k km rozpadne :-).

Zakolik u vas maji ten E85? Co tak vim tak existuji nejake prestavbove sady , ale to by se mohlo vypatit pri cene tak 14Kc/l

Jirka



>Zdravím,
  chtěl jsem se zeptat místních motoristů na palivo E85 a jeho použitelnost
pro starší motory (konkrétně Felda 1.3/45 Bosch Monomotronic). 
  1) Jede to ? Je snížení výkonu podstatné ? Už takhle ho nemám nazbyt :-)
  2) Zničí to motor, spálí katalyzátor, případně celé auto atd. ?
  3) Vyplatí se to ? 
  Já jen, že už to má i pumpa, kde obvykle tankuji a že je to přeci jen
levnější než ten předražený N95.
  Zdraví Pavel.



Další informace o konferenci Hw-list