[OT] Odkud propasovat do EU rtutovy lekarsky teplomer

Pavel Dolnsky p.dolnsky na atlas.cz
Pondělí Listopad 29 00:08:33 CET 2010


Zakon rika neco jineho, tuna mouky je surovina, ale 1kg chleba uz potravina a tam plati jina pravidla.

Nicmene na rovinu i ta nejnekvalitnejsi mouka je mouka, tedy neco co jste nejspise v chlebu ocekaval.
Ten pekar vam toho do chleba prida vice a vetsinu z toho jste asi ani nechtel.
Par prikladu.
- aby slo testo zpracovat strojove prida emulgatory
- pro zmekceni testa prida enzymy
- pro to aby chleb byl spravne porovity prida fosfaty
- do toustoveho chleba prida belici lipoxygenasy
- co "celozrneho" peciva prida tri ruzna barviva
- modifikovane skroby se cpou do vseho, dodaji objem a ovlivni konzistenci
- misto mnohahodinoveho kynuti se prida kyselina askorbova 
- jelikoz potrebuje pekar chleba upect rychle, prida prekurzory hnednuti a "upece" ho za 5minut
- no a aby to vubec melo nejakou chut narve se to toho smes dalsich latek, ktere vytvori dojem chleba

Pokud si pamatujete na film Kridylko nebo stehynko s Louisem de Funèsem, tak trokatel se svymi plastovymi kuratky byl bridil. 
Jenom smesi  pro vyrobu obzvlaste krupavych rohlicku jsou dnes mnohamiliardovy kseft. 
Apropo nejdrazsi soukromy tryskac v CR vlastni nahodou "pekar"  :-)

Pavel
 

>Podle teze logiky, dodavatele chleba take nezajima, k cemu jej
spotrebitel pouzije. Zda pro sebe, nebo pro kraliky

S pozdravem Pavel
  mailto:gatilo + zavinac + centrum.cz

--
Hfmcons napsal:

> Ten dodavatel má různé zboží pro různé účely a vůbec ho nezajímá k 
> jakému účelu ten kupec koupené zboží použije, to je právní odpovědnost
> toho kupce. Účel použití je samozřejmě jen dohad :-))
> S pozdravem,
>                 Miloš Dašek

> Dne 28.11.2010 22:25, Raven napsal(a):
>> Aha, tak ten mlynar co je ochoten prodat ty sracxx je v pohode??
>>
>> S pozdravem Raven
>>
>> Dne 28.11.2010 20:19, Hfmcons napsal(a):
>>> Jj, dnešní chleba z Pexxxx či Noxxx je vyloženě odporný hnus. Ještě
>>> štěstí, že tyto velcí nestihli vyhladit všechny dobré, většinou malé a
>>> i některé Hyper resp. jejich vedoucí mají rozum a uzavřeli smlouvu s
>>> dobrými malými pekárnami, cena je obvyklá jako v jiných Hyper a
>>> kvalita opravdu nesrovnatelná. Na pečivo často vzpomínám když jsem
>>> pobýval v Německu, oni si na kvalitní pečivo opravdu potrpí.
>>> Mimochodem, zaměstnavatel mého známého dodává mouku různým pekárnám,
>>> co jsou některé pekárny ochotny koupit, samozřejmě za příslušnou cenu,
>>> z toho se jednomu fakt zvedá kufr.
>>> S pozdravem,
>>> Miloš Dašek
>>>
>>> Dne 28.11.2010 20:05, Pavel Dolnsky napsal(a):
>>>>
>>>> Ono to take nebylo mysleno jako volani po komunismu ani tvrzeni, ze
>>>> za kvalitu tatranek muze strana a vlada nebo CCCP.
>>>> Jen jsem konstatoval, ze ne stare je spatne a vse nove je kvalitni a
>>>> pokrokove.
>>>>
>>>> Chleba u nas byl za komancu lepsi nez dnes, bohuzel. Mohu srovnavat,
>>>> pekarna az tak do roku 1985 stala na konci nasi ulice a mimo jine se
>>>> tam pekl skutecny chleba z zitne mouky a kvasu (prosadilo si ho tam a
>>>> udrzovalo par dedku, kteri si jeste mohli rikat pani pekari) a pekli
>>>> v klasicke tezke peci na uhli . Dnes, darmo mluvit mate na vyber
>>>> rychlo chleby z eletrickych peci v marketu nebo rychlo chleba z velko
>>>> pekarny, pro zmenu z elektricke tunelove pece.
>>>> V obou pripadech je to solidni chemicka prace, kde mouku (bilou, do
>>>> tmaveho chleba se dobarvi ) doplnuje cca dvacet chemikalili, ktere
>>>> zajistuji aby se to upeklo, aby se nepotreboval kvas atd.
>>>>
>>>>
>>>>
>>>> Pavel
>>>>
>>>>
>>>>> Komunismus s tim nema nic spolecneho. Je to o prumyslove vyrobe
>>>>> potravin.
>>>>
>>>> Mozna byly potraviny lepsi ale:
>>>> - treba chleba byl vyloženě hnusny
>>>> - spousta veci chybelo
>>>> - doslo k vyorani mezi a vysuseni mokradu se vsemi dusledky - povodne,
>>>> monokultury
>>>> A takovych veci by se naslo vice.
>>>>
>>>> Michal Gregor


Další informace o konferenci Hw-list