Laboratorni zdroj z minuleho tydne

Dolnsky Pavel p.dolnsky@atlas.cz
Čtvrtek Březen 4 10:23:20 CET 2010


HTML příloha byla odstraněna...
URL: <http://list.hw.cz/pipermail/hw-list/attachments/20100304/4666bce5/attachment-0001.htm>
------------- další část ---------------
Dekuji za zajimave odkazy, zvlaste ten american asi vi co dela, ale odlevat si vlastni trafo ... :-). Nemec pro zmenu vybrakoval nejaky PC zdroj coz u zdroje s vystupnim napetim 5-50V dost dobre nejde.
Pro ten maly zdroj je asi skutecne nejlepsi pouzit nejaky ten TOPSwitch, trafa na ktere jsem sem daval odkaz jsou navrzena prave pro ne, slozitost a logicnost zapojeni je natolik jednoducha, ze to chapu i ja a asi bych se nebal neco takoveho spachat, to se jinak spinanych veci na sitovem napeti bojim jak cert krize.
Nicmene opet u vysich vykonu a hlavne zdroje s tak velkym rozsahem prebehu vystupniho napeti jaky je pozadovan u "hlavniho" zdroje o kterem v tomto vlaknu de rec, tedy orientacne 5-50V si vubec nejsem jist zda vubec jde pouzit neco jako TOPSwitch a hlavne zda je to vhodne pouzivat. Precijen pozadavky na takovy zdroj jsou extremni napeti 5-50V zatez defakto od 0 do maxima vcetne zkratu na vystupu, tedy minimalne za lin. stabilizaci.
Mate pravdu, ze trafo neni jediny problem, ale kdyz neni trafo tak neni moc co resit, pokud zde jde rec o nejake mismas konstrukci musi byt trafo rozumne dostupne a zajistena nejaka opakovatelnost, navody typu nad ranem vyrazime do lesa vyhlednout vhodny kus dreva k vyrobe formy pro odliti jadra transformatoru a za mesicniho svitu vineme 40 zavitu vlevo, pak z medene pasoviny 10 pravotocivych zxavitu asi mozne jsou, ale znamena to dalsi kostrukcni problem protoze parametry trafa jsou "plovouci"
PN
>Můžete vycházet např. z této konstrukce http://ludens.cl/Electron/PS40/PS40.html nebo této http://www.qrp4u.de/docs/en/smps_new/. Na to se dají koupit součástky v kusovce i u nás. Nicméně při změně parametrů to může mít tendenci kmitat (ale to asi každý spínák). On ostatně celý spínák není jen o trafu, ale i o stabilitě ZV. Případně pro tyto výkony by šel použít i nějaký ten TOPSwitch. OH Dolnsky Pavel napsal(a): > Takovy nesmely dotaz, jak a z ceho se v podminkach CR, v malem konstruuje spinany zdroj 230/xx? > Jeste si tak dovedu predstavit, ze pro tu pevnou cast pouziji nejake z techto traf http://www.soselectronic.cz/?str=12&amp;amp;code=A401060&amp;amp;level=5, nejspis asi http://www.soselectronic.cz/?str=371&amp;amp;artnum=48853, ale i tady pokud jej pouziji na +- 15V budu muset +5 dostabilizovat z tech cca 6,25V na 5 nejakym LDO. > Nicmene pokud pro hlavni zdroj potrebuji rekneme 100W (150,200) trafo, ktere ma mit na vystupu 5-50V jednak nevim kde se da sehnat odpovidajici trafo a pak zde ani nevim jaky obvod pouzit pro rizeni? > Pavel > >> Idealni a koncepcne nejcistci reseni je to, ktere pouziva HP, tedy moduly, do modulu zdroje z jedne strany leze 230V, nejaka komunikacni sbernice, par digitalnich portu, na druhe strane vyleza +- a sense. Pro predstavu 100W modul 0-50V 0-10A , zvlneni Peak to Peak 4.5mV RMS 0.35mV, pricemz odezva pri odporove zatezi je pri plnem zatizeni < 4ms. >> > Technicky je uvnitr asi nejaky pevny spinany zdroj, ktery vyrabi napeti pro rizeni zdroje, pak hlavni spinany zdroj s nastavitelnym napetim a na konci nejspise nejaka linearni regulace. > Podobne by sel resit i modul zateze. > Otazkou je na kolik pak kazda takova sranda prijde a hlavne zda se neco takoveho da rozume bastlit v poloamaterskych podminkach a soucastkovou zakldnou dostupnou v CR? > Jirka > > > ------------------------------------------------------------------------ > > _______________________________________________ > HW-list mailing list - sponsored by www.HW.cz > Hw-list@list.hw.cz > http://list.hw.cz/mailman/listinfo/hw-list > -- Jabber: Iguaner@jabber.cz ICQ: 122712466 --------------------------------------------------- | | | IKORAS - My home-made MP3 player | | http://ikoras.iglu.cz | | | ---------------------------------------------------


More information about the Hw-list mailing list