Re: Laboratorni zdroj z minuleho tydne

Tomáš Tomáš tom.tore@seznam.cz
Středa Březen 3 18:55:40 CET 2010


Je otazkou zda ma cenu se poustet do konstrukce konkurence tech cudlikatych malych bednicek od PC. Mrknete na http://www.manson.com.hk/downloads/5/P043_SSP_7080_2006_R1.pdf
Mam proti tomu 100 vyhrad jak co do presnosti tak co do ergonomie, ale na rovinu tohle v podminkach CR za 2,5k Kc dohromady nedate a cinani to tu prodavaji za cca 2,5k Kc.
Dalsi kategorii jsou http://www.tti-test.com/go/npl/plp-index.htm ten dvojty stoji cca 15k Kc tady asi prostor je, bezny bastlir za to tech 15k neda a pro konstrukci neceho na tento zpusob je myslim naprosto pouzitelná jak linearni cast tak blokove schema, ktere jsem sem daval. 
Pak je zde neco jako ten Power analyzer, nejde mi ani tak primarne o parametricky srovnatelny pristroj jako o koncepcni pojeti. Ono je asi naivni se domnivat, ze se da s naklady pod 500$ postavit neco co se ve vsech parametrech vyrovna stroji za vice nez 7000$.
Je otazkou zda je o neco takoveho zajem, podle toho, ze to zde resime jen my dva tak spise neni :-)
K elitum na vystupu meho navrhu lin.stab. Na uvod schvalne si neco z GM rozeberte, budete prekvapen jake C jsou na vystupu. Ona to je takova finta jak levne zvysit sumove vlastnosti zdroje. Priklad mame zdroj od HP s cenou pres 2000$, jako DAC je pouzit 16x vzorkujici High End zvukovy DAC a tahle drobnost ma na vystupu prave 470uF :-). Nicmene v principu tam byt nemusi, ale jak vidno byt mohou, proto jsem je do sveho schematu zanesl, podobne jako ochrany obvod s P-MOSFetem o kterem jsme s kolegou svedli nejdnu hadku a jehoz funkce je diskutabilni. Pokud jde o OZ a zesileni je to kompromis a snaha usetrit soucastky, jedna z zvazovanych variant byla osadit za DAC zesilovace 5x a vse dal pak ovladat 0-12.5V. Pro stabilitu a odolnost cele konstrukce je to jednoznacne +, vykoupene vyssi slozitosti a cenou soucastek. 

Zatez. Souhlas, ja sam mam v zatezi sice jeden T, ale na 50W mi to stacilo, principielne se to cele da rozsirit az na rekneme 8ks tranzistoru pro 300W zatez, nicmen to by chtelo osadit 8x snimaci odpor a 8x ridici a snimaci OZ, pojistka a z veci se stava jaderna ponorka. Rekl bych ze zatez mam dobre propracovanou a na analogove casti neni moc co zlepsovat a smele se muze rovnat profi zatezim z tisici dolarovych vysin. Problem galvanicke oddeleni, teda neni, pokud se osadi vlastni ADC a DAC :-), cimz se vracime k slozitosti a cene.

Co s tim asi umimo bunky a nejaka modularizace me by se libilo neco takoveho:

Zakladni sasi s ovladacimi prvky a vestavenym necim jako je mini2440 http://www.friendlyarm.net/products/mini2440, tim mame zakladni sadu komunikacnich rohrani, velky LCD a solidni platformu po ovladaci sw. 
Tohle po nejakem rozhrani, k dispozici je 2x interni UART, SPI a I2C, komunikuje s moduly.
Pro digitalni rizeni modulu mi jako nejvhodnejsi prijde neco z rodiny ADuC od Analogu treba ta 845, tam mame 8x 24bit ADC, 1x 12bit DAC, 2x SigmaDelta/PWM 16bit DAC, pokud se to doplni nejakym 4x DAC AD5064 nebo AD5666 mame solidni zaklad pro presne anlogove rizeni a mereni. 
Problem je, ze jako vetsina presnych věci to není zrovna zadarmo a jen tyto dve součástky jsou v CR cca 1000Kc tzn. je nejlepší vyuzit jejich zdroje naplno a oni zvladnou uridit jeden velky a presny zdrojm s necim jako ta ma lin. cást na konci, jeden mensi pomocny zdrojik, napriklad jen s moznosti nastaveni výstupního napeti a klidne i tu zatez. Nimene  veci nebudou galvanicky oddeleny a to je koncepcni problem. 
Cimz se vracime na zacatek, zda je vůbec o něco takového zajem a zda se hlavne je ochoten nejdo pripojit tedy zapojit

:-)

Tom


More information about the Hw-list mailing list