hromosvod

Vláďa Anděl vaelektronik na vaelektronik.cz
Úterý Červenec 6 01:28:31 CEST 2010


Takové malé zamyšlení nad hromosvodem. Teď ho dávám na barák. Jeden jímač 2,5m, v jeho ochranném prostoru budou antény a FV panel. Na druhém konci baráku jímač 0,5m. Do ochranného prostoru se vejde i komín. Hromosvod má samostatné uzemění, přizemění antény bude spojeno se základovým zemničem a s ochranným vodičem elektroinstalace. 
Běžně se počítá bleskový proud 100 KA. Obě uzemění hromosvodu mají cca po 8 ohmech, dohromady 4 ohmy. To je 400 KV.Z délky a tvaru svodu dle jakéhosi vzorce z normy (teď bych to těžko hledal) vychází na indukčnosti svodu taky cca 400 KV. Takže jímač má skoro 1 MV. Minimální vzdálenost antémy vychází 0,75m.

Ale co udělá 800 KV na metru střešní latě? Nezůstane z ní jen kus dřevěného uhlí?
Svody antén buou ztažené do skříňky vně baráku, je k ní vyveden pásek ze základového zemniče. Ten je sice spojený s PE sítě v rozvaděči, ale na druhé straně baráku. 

Pokud indukovaný proud při blesku do antény bude jen 1 KA, na odporu uzemění 5 Ohmů to bude 5 KV. Pokud tu zem u skříňky se zesilovačema propojím s ochranným vodičem abych eliminoval indukčnosti, tu špičku (i když už malou) si zavedu všude po baráku. Kdybych chtěl všechno oddělit, nadělám si problémy taky. Co doporručujete?

Anděl 
------------- další část ---------------
HTML příloha byla odstraněna...
URL: <http://list.hw.cz/pipermail/hw-list/attachments/20100706/6c0b93fd/attachment.htm>


More information about the Hw-list mailing list