Slunecni kolektory

Tomáš Tomáš tom.tore@seznam.cz
Sobota Leden 16 01:02:32 CET 2010


Je treba si uvedomit, ze izolacni dvoj ci vice sklo se vyrabi tak, ze se dve tabulove skla slepi k sobe respektive k plastovemu ci kovovemu ramecku. I kdyz se to nezda tak u termoizovacniho skla muze byt rozdil; teplot mezi vnejsi a vnitrni stranou klidne 80C.
Otazkou je lze vyrobit lepeny spoj, ktery bude dostatecne pruzny, aby ustal vyse uvedene teplotni pnuti a aby byl dlouhodobe hermeticky?
Odpoved zni ani nahodou a to se nebavime o sklech s rozdilem tlaku in/out 1Atm, ale o sklech rovnotlakych tedy s in/out 1Atm.

Z hlediska termoizolacnich vlastnosti by bylo idealni vakuoove sklo, pres takove sklo by dochazelo k tepelny ztratam pouze salanim a ztraty proudenim by byly 0. Pokud by neco takoveho slo vyrobit vyplatilo by se postavit celoskleneny dum.
Bohuzel, v realu by se nam jendak zbortilo sklo, respektive by buselo byt neumerne silne (coz je resitelne) ale a to predevsim , neni mozne vyrobit tak kvalitni lepeny spoj za rozumne penize.
Vynechme ruzne kovove vrstvy, ktere odrazi tepelne zareni a podivejme se jak to funguje v takovem dvojskle. Diky termodynamice plynu uvnitr dvojskal zacne plyn fungovat jako skvely transforter tepla, plyn se ohreje na jednom skle a zene se ochladit na druhem a tak porad dokola. Jak jsme jiz uvedli zabranit tomu snizenim poctu molekul plynu je dost otizne az nerealizovatelne, druhou strategii je pouzit pyln s velkymi a tezkymi molekulami, je to jako s lidmi, tezka molekula se nechce pohydovat  a tudiz hure prenasi teplo, berzne se pouziva argon, luzusne krypton. Problem je, ze realna zivotnost takoveho plynu uvnitr skla je cca 5let, po teto dobe je cast plynu v okne nahrazena veznym vzduchem a  vice mene prestane plnit svou funkci.

Pokud jde o skla v rezii , je to defakro stejne, ci podobne, zvukova vlna narazi do skla z nej do plynu , z plynu do skla atd., poud to chceme ztizit je sklo plneno plynem z tezkou molekulou a tim defakto tlumi zvuk. Jak zde jiz bylo uvedeno SF6 je cato pouzivanou variantou tezkeho plynu.

Tom
 

 




>A třeba okno které je mezi režií a hudebním studiem, v něm je jaké asi 
vakum?
To se deskovému kolektoru docela podobá :-) A v tom kolektoru navíc 
oproti oknu mohou být rozpěry, takže namáhání skla bude mnohem menší.
Lubor


Tomáš Tomáš napsal(a):
> Jak nekteri, ja bych rekl, ze skorem vsichni a je to jeste horsi, tech 100Pa tam je  mozna pri instalaci za rok ani omylem.
> Ono jaksi nelze za rozumne penize vyrobit deskovy vakuovy kolektor , duvody jsou jasne,  v podstate stejne jako ty pro, ktere se nedelaji vakuove dvoj ci vice skla. 
> Rozumny vakuovy kolektor musi byt trubicovy. Pokud trvate na deskovem tak si k tomu poridte vakuovou pumpu a co rok  si to 100Pa vakuum obnovte.
>
> Tom
>
>   


More information about the Hw-list mailing list