[OT] Lesteni kovu?

k.novo k.novo@seznam.cz
Středa Září 23 02:06:42 CEST 2009


To o cem je zde rec patri do dokoncovacich metod obrabeni.
V prve fazi jde jemne obrabeni , hlazeni, do teto faze patri jemne brouseni, honovaní, zkratka obrabeni pri kterem dochazi k ubytku opracovavanho obrobku. Po teto fazi by obrovbek mel mit spravne rozmery a povrch by mel byt bez velkych nerovnosti Ra 0,4 - 0,8 IT 4 - 6

V dalsi fazi nastupuji metody pro upravu povrchu u rovinnych ploch lapovani, v teto fazi je nastroj mekkci nez obrobek a obrabecim mediem je neajke volne rzptylene brusivo ve forme pasty, prasku atd. Jako zalkadni merky se zde pouzivaji  IT 1-3.

Po teto fazi nastupuje lesteni v kterem se teprve dosahuje onoho zrcadloveho lesku.

Pokud se budeme mavit o brouseni pomoci brusnych papiru tak, zde se uvadi cislo zrnitosti P pricemz plati cim vyssi cislo tim jemejsi zrno, omecne P30 az P2000. Pro vase ucely muzete zapomeneout na vse pod 400.

Nicmene at neteoretizuji.
400 brusivem jsme prebrousili na povrchu jsou zretelne kruhove vtopy po drouseni tou 400.
V dlasim proku muzeme pristoupit k brusne paste MAXFIN , technicky jde o kalcinovaný kamenec, takove zelene svinstvo, sde pomoci sisaloveho nebo ballneneho kotouce provedem hrube rozlesteti, pricemz muzeme podle toho jak a cim to budeme delat dosahnout bud lesku hodnoceneho cislem 7 nebo carkovaneho povrchu (pouziva se u nerez oceli). v dalsi fazi by se mel pouzit zde jiz zmineny CHROMAX, coz je defakto to same, jen s jemejsim zrnem, barva bila, vysledkem je jiz povrch s leskem hodnocenym číslem 9,  jde vysoce reflexivni finisovaci smes. obecne zalezi na tom jaky kov a jak moc chceme vylestit, 

Zkratka to chce nahlednout do nejakeho katalogu brusiv, je to docela veda a hlavne dostupnost v bauxxx asi nebude nijak ohromujici o cenach nemluve. Osobme mam pocit , ze od 89 zdrazila nejvic, verejna doprava, listky do kina a brusivo :-)

KN

 



Další informace o konferenci Hw-list